Εφιάλτης με τροχόσπιτο [video]

Εφιάλτης με τροχόσπιτο [video]

Ό,τι και να ρυμουλκείς, ο χειρότερος εφιάλτης σου είναι να αρχίσει το ρυμουλκούμενο να ταλαντώνεται δεξιά-αριστερά. Δείτε γιατί…

«Η ουρά κουνάει τον σκύλο», λένε οι Αγγλοσάξονες όταν ένα μικρό, δευτερεύον μέρος επηρεάζει καθοριστικά το κύριο μέρος ενός συνόλου.

Αυτό ακριβώς συνέβη εδώ, με το ρυμουλκούμενο να παίρνει τα ηνία της κατάστασης από το αυτοκίνητο που το ρυμουλκούσε.

Στο video από dashcam φορτηγού, βλέπουμε την νταλίκα να κινείται στον αυτοκινητόδρομο Interstate 82, στην Πολιτεία Washington των ΗΠΑ. Το ταχύμετρο του GPS δείχνει 66 mph (106 km/h), αλλά η ταχύτητα αυτή δεν φαίνεται να είναι αρκετή για τον οδηγό ενός Ford Excursion που ρυμουλκεί ένα τεράστιο τροχόσπιτο.

Ο οδηγός του Ford βγαίνει αριστερά για να προσπεράσει την νταλίκα, αλλά με το ελιγμό το τροχόσπιτο αποσταθεροποιείται, αρχίζει να ταλαντώνεται δεξιά-αριστερά και η ταλάντωση όσο πάει και μεγαλώνει. Τελικά, η «ουρά» βγάζει τον «σκύλο» από το δρόμο με βίαιο τρόπο και καταλήγουν και τα δύο να κάνουν τούμπες μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης.

Είναι τρομακτικό να βλέπει κανείς πώς το τροχόσπιτο παρασύρει το SUV των 7,3 λίτρων και 3,6 τόνων σαν παιχνιδάκι…

Ο νταλικέρης, που σταμάτησε αμέσως για να βοηθήσει, ευτυχώς ανέφερε ότι οι δύο επιβάτες του Ford, πατέρας και γιος, δεν τραυματίστηκαν.

Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι η ρυμούλκηση τρέιλερ –τροχόσπιτου, βάρκας, αγωνιστικού αυτοκινήτου, μοτοσικλετών κ.ο.κ.– δεν είναι απλή υπόθεση και χρειάζεται πολλή προσοχή. Εδώ, το πιθανότερο είναι ο οδηγός έκανε απότομη τιμονιά για να βγει και να περάσει την νταλίκα, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση και την έναρξη της ταλάντωσης. Πιθανώς το τρέιλερ να ήταν και πισώβαρα φορτωμένο, πράγμα που χειροτέρεψε την κατάσταση.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Αν το τρέιλερ έχει φρένα, φρενάρουμε μαλακά. Αλλιώς πατάμε φουλ γκάζι για να ισιώσουμε το ρυμουλκούμενο. Η διαχείριση της κατάστασης δεν είναι εύκολη, και γι’ αυτό κάποιοι κατασκευαστές προσφέρουν ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα Trailer Stability, ενσωματωμένο στο ESP.

Αν δεν έχετε τέτοιο, οδηγείτε πάντα με απαλές κινήσεις σε τιμόνι και γκάζι. Και με λογικές ταχύτητες, εννοείται – ιδίως αν φυσάει πλάγιος άνεμος…

[Πηγή: The Drive]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube