Bath: Περισσότεροι θάνατοι με χαμηλότερα όρια

Bath: Περισσότεροι θάνατοι με χαμηλότερα όρια

Σε 13 δρόμους του Bath το όριο ταχύτητας έπεσε στα 32 km/h, όμως έναν χρόνο αργότερα τα σοβαρά ατυχήματα εκεί αντί να μειωθούν… αυξήθηκαν.

Το διοικητικό συμβούλιο του Bath & North East Somerset έχει να λύσει έναν δύσκολο γρίφο: Η μείωση των ορίων ταχύτητας είχε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όμως πλέον δεν υπάρχουν χρήματα για να αναιρεθεί!

Εύκολα υποθέτει κανείς ότι με τη μείωση των ορίων ταχύτητας, και βέβαια με την τήρησή τους από τους οδηγούς, οι δρόμοι γίνονται πιο ασφαλείς. Δεν ισχύει όμως πάντα αυτό. Ένα πολύ χαρακτηριστικό αντιπαράδειγμα συνέβη φέτος στο Bath του Ην. Βασιλείου. Το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε στις αρχές της χρονιάς που φεύγει να χαμηλώσει το όριο ταχύτητας σε 13 δρόμους της επαρχίας, από τα 30 στα 20 mph, δηλαδή από τα 48 στα 32 km/h. Όμως μετά από 12 μήνες παρατήρησης των συνεπειών αυτής της κίνησης, φαίνεται ότι αυτές δεν είναι θετικές.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι ο αριθμός ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά αυξήθηκε σε επτά από τους 13 αυτούς δρόμους. Ουσιαστικά, βελτίωση παρατηρήθηκε μόνο στους δρόμους της πόλης του Bath, ενώ σε αγροτικές περιοχές η κατάσταση χειροτέρεψε. Μια εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι το ότι χρήστες του δρόμου όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες, εφησυχάζονται από την ύπαρξη του χαμηλότερου ορίου και κινούνται στον δρόμο με λιγότερη προσοχή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Στο Bath, ιδιώτης φτιάχνει παρακαμπτήριο δρόμο και βάζει διόδια [video]

Είναι γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα υπέρ της διεύρυνσης του χαμηλότερου ορίου. Όμως δεν υπάρχουν και… αρκετά λεφτά για να αναιρεθούν αυτά που έχουν ήδη μπει. «Η μετάβαση στις ζώνες χαμηλής ταχύτητας, με όριο 20 mph, μας κόστισε περισσότερες από £800.000 (€900.000), και η αντίστροφη διαδικασία θα κοστίσει πιθανότατα περίπου το ίδιο», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Patrick Anketell-Jones. «Όμως σήμερα δεν έχουμε αυτά τα λεφτά. Οπότε τα όρια προς το παρόν θα παραμείνουν ως έχουν».

Σύμφωνα με την Telegraph, δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό, αφού κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο Portsmouth, το 2010, όπου επίσης είχε θεσπιστεί όριο 20 mph σε κάποιους δρόμους.

[Πηγή: The Telegraph]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube