Αερόσακος πανοραμικής οροφής από τη Hyundai [videos]

Αερόσακος πανοραμικής οροφής από τη Hyundai [videos]

Η Hyundai Mobis, προμηθευτής ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για το κορεατικό γκρουπ των Hyundai-Kia, εξελίσσει έναν αερόσακο για πανοραμική οροφή.

Οι αερόσακοι με το πέρασμα του χρόνου πολλαπλασιάζονται μέσα στο αυτοκίνητό μας.

Έτσι ύστερα από τον αερόσακο του οδηγού, περάσαμε σε αυτόν του συνοδηγού, στις «κουρτίνες» και φτάσαμε σήμερα στους αερόσακους γονάτων των παιδικών καθισμάτων ακόμα και σε αυτούς των πεζών. Η Hyundai το πήγε ακόμα πιο μακριά, λανσάροντας πρώτη τον αερόσακο οροφής για την περιπτώσεις ανατροπής.

Φυσικά, τα σημερινά αυτοκίνητα διαθέτουν συστήματα ασφαλείας κάθε είδους: Ενεργητικά που λειτουργούν για να αποτρέψουν μια εκτροπή ή μια ανατροπή, οδηγικά βοηθήματα που προειδοποιούν και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν αυτόματα για να αποτρέψουν ή να μειώσουν τις επιπτώσεις μιας σύγκρουσης. Αλλά και τα κλασικά, παθητικά συστήματα όπως είναι οι ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης, τα συστήματα αντιβύθισης ή τα ενεργά προσκέφαλα,  στα οποία ανήκουν και οι αερόσακοι. Αυτοί οι τελευταίοι που όπως προαναφέραμε πολλαπλασιάστηκαν σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να προστατεύουν σχεδόν κάθε σημείο του σώματός μας.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων και όλα τα πιθανά σενάρια ατυχήματος έχουν ληφθεί υπόψη από τους κατασκευαστές, αλλά υπάρχει ακόμη ένα που παραμένει υπό διερεύνηση: Η ανατροπή. Εδώ λοιπόν ήρθε η Hyundai Mobis, προμηθευτής ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για το κορεατικό γκρουπ των Hyundai-Kia, λανσάροντας έναν αερόσακο για πανοραμική οροφή.

Η αρχή είναι η προφανής: Να προστατέψει τους επιβάτες από σοβαρό τραυματισμό όταν η πανοραμική γυάλινη οροφή θρυμματίζεται εξ αιτίας ανατροπής. Αυτό το είδος αερόσακου θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει το θάνατο, εκεί όπου οι επιβάτες δεν ήταν δεμένοι και κινδύνευαν να πεταχτούν έξω από το αυτοκίνητο.

Για την ώρα, η Hyundai δεν ανακοίνωσε καμία επίσημη ημερομηνία για το λανσάρισμα μιας τέτοιας συσκευής, η οποία απαίτησε την κατάθεση 22 σχεδίων ευρεσιτεχνίας.

Η ανάπτυξη του αερόσακου οφείλει να εξασφαλίσει πρωτίστως ότι δεν αποτελεί «κοινό κτήμα» και η μαζική παραγωγή του είναι πιθανό να πάρει κάποιο χρόνο. Μέχρι στιγμής κανένας κατασκευαστής αυτοκινήτου δεν έχει συζητήσει για την υιοθέτηση του νέου αερόσακου με τη Hyundai Mobis. Η κατασκευή του αερόσακου αναμένεται να γίνει δυνατή σε περίπου δύο χρόνια.

«Παρουσιάσαμε αυτό το σύστημα αερόσακων σε ένα φόρουμ για την ασφάλεια των οχημάτων που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Ιούνιο και οι τοπικοί οργανισμοί ασφάλειας της κυκλοφορίας και πολλοί στη βιομηχανία έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό», δήλωσε η Hyundai Mobis προσθέτοντας: «Θα σταθεροποιήσουμε την παρουσία μας ως κορυφαίος προμηθευτής προηγμένων αερόσακων, ενσωματώνοντας το σύστημα σε διάφορους τύπους οχημάτων, όπως τα premium SUV».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube