Alfa Romeo Giulia TZ: H Ferrari GTO του «φτωχού» [+video]

Alfa Romeo Giulia TZ: H Ferrari GTO του «φτωχού» [+video]

Σύγχρονη και συντοπίτισσα της GTO, της μοιάζει σαν μικρή αδελφή, αλλά κοστίζει 30 φορές λιγότερο.

Ποιο είναι το πιο ποθητό αυτοκίνητο στον κόσμο – άρα και το ακριβότερο; Η απάντηση είναι γνωστή: η Ferrari 250 GTO της δεκαετίας του 1960. 

Μια τέτοια Ferrari, μοντέλο του 1962, πουλήθηκε πέρσι σε δημοπρασία του οίκου RM Sotheby’s, στο Monterey της California, αντί –κρατηθείτε– 43.750.000 ευρώ!

Εξωφρενικό; Σίγουρα. Αλλά μην απογοητεύεστε. Μπορείτε να αποκτήσετε ένα υποκατάστατο, 32 φορές φθηνότερα. Βέβαια, αυτό σημαίνει 1.350.000 ευρώ, αλλά αν τα έχετε (λέμε τώρα…), παίρνετε ένα σπορ/αγωνιστικό αυτοκίνητο της ίδιας περιόδου με την GTO, της ίδιας ιταλικής προέλευσης, αντίστοιχα όμορφο, επίσης σπάνιο και με πλούσιο αγωνιστικό παλμαρέ.

Η Alfa Romeo Giulia Tubolare Zagato (ή σύντομα, ΤΖ) παρουσιάστηκε στην Έκθεση του Torino το 1962. Μπορεί να λεγόταν (αρχικά) Giulia και να είχε τον ίδιο εργοστασιακό κωδικό Tipo 105, όμως ελάχιστη σχέση είχε με τη γνωστή μας μπερλίνα. Είχε ένα πανάλαφρο σωληνωτό (tubolare) πλαίσιο που ζύγιζε μόλις 62 kg, ένα επίσης ελαφρύ αλουμινένιο αμάξωμα (92 kg) και όλη μαζί δεν ξεπερνούσε τα 660 kg.

O κινητήρας ήταν ο γνωστός bialbero 1.570 κυβικών της Giulia, αλλά με το 8μπουζο, twin spark καπάκι της GTA. Απέδιδε 112 άλογα στην έκδοση δρόμου και μέχρι 160 στην αγωνιστική, και συνδυαζόταν με το κλασικό 5άρι κιβώτιο της Alfa. H TZ είχε όμως ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση, αντί για τον άκαμπτο άξονα των Giulia, με τα δισκόφρενα τοποθετημένα εσωτερικά, για μείωση των μη φερόμενων μαζών.

Η μεγαλύτερη διαφορά με τις υπόλοιπες Giulia ήταν όμως στην εμφάνιση. Σχεδιασμένη από τον θρυλικό Ercole Spada της Zagato, η ΤΖ είχε εξαιρετική αεροδυναμική, με λείες επιφάνειες, σχήμα σταγόνας και την κομμένη ουρά (coda tronca) που είχε λανσάρει ο καθηγητής Wunibald Kamm και έδινε τον μικρότερο Cd μαζί με μεγάλη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες.

Alfa Romeo TZ1 rear 34
Η κατασκευή της ΤΖ –στο χέρι βέβαια– γινόταν στο εργοστάσιο της Delta (μετέπειτα Autodelta) στο Udine, υπό την επίβλεψη ενός άλλου θρύλου: του Carlo Chiti, του «μάγου» της Ferrari Formula 1 και μετέπειτα της Alfa Romeo.

Μην πάει ο νους σας σε μεγάλη, εν σειρά παραγωγή. Μόλις 101 Alfa  Romeo TZ1 (η πρώτη έκδοση) κατασκευάστηκαν, ίσα-ίσα για να πάρει το αυτοκίνητο αγωνιστική πιστοποίηση (ομολογκασιόν). Το αγωνιστικό του ντεμπούτο έγινε το 1963 στη Monza και ήταν νικηφόρο, ενώ στη συνέχεια η ΤΖ κέρδισε την κλάση της σε πολλούς μεγάλους αγώνες: Le Mans, Sebring, Nurburgring, Targa Florio και Coupes des Alpes.

Λόγω του παλμαρέ, της εμφάνισης και της σπανιότητάς της, κάθε ΤΖ που σώζεται σήμερα είναι πολύτιμη και περιζήτητη. Οπότε γίνεται αντικείμενο της πιο σχολαστικής και πολυέξοδης αποκατάστασης. Όπως η ΤΖ1 του παρακάτω video, που εξήχθη στις ΗΠΑ το 1964, είχε μια μακρά αγωνιστική καριέρα –στα χέρια κυρίως της… συζύγου του ιδιοκτήτη, που αποδείχτηκε πιο γρήγορη από αυτόν– είχε αναπόφευκτα και κάποια ατυχήματα, αλλά πρόσφατα ξεκαινουργιώθηκε μέχρι και την τελευταία βίδα για να ξαναβρεί την παλιά της δόξα.

[Πηγή: Petrolicious]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube