XEV YOYO: Από €12.990 το νέο ηλεκτρικό microcar

XEV YOYO: Από €12.990 το νέο ηλεκτρικό microcar

Το XEV YOYO έχει αυτονομία 150 km και τελική ταχύτητα 80 km/h.

Μια νέα κινεζική μάρκα έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά με ένα microcar πόλης. Πρόκειται για την XEV που αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την Σπανός ΑΕ και παρουσίασε το μικρό ηλεκτρικό XEV YOYO

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κινεζική εταιρεία που εδρεύει στη Σαγκάη, η XEV ιδρύθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας το 2018. Στόχος της είναι η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και η μείωση των εκπομπών ρύπων.  Στην ιταλική πόλη βρίσκεται ακόμα το κέντρο σχεδιασμού αλλά και το ευρωπαϊκό κέντρο πωλήσεων της εταιρείας, ενώ το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης των προϊόντων της εδρεύει στην πόλη Hefei της Κίνας.

Με μήκος 2,5 m και πλάτος 1,5 m το XEV YOYO μπορεί να παρκάρει ακόμη και κάθετα, ενώ η μικρή ακτίνα στροφής (4,5 m) τo καθιστά ιδιαίτερα ευέλικτο στην πόλη

Οι πωλήσεις του μικρού XEV YOYO έχουν ξεκινήσει από τον Μάιο του 2021 στην Ευρώπη και πλέον καλύπτουν 20 χώρες και 113 πόλεις μέσα από 655 σημεία πώλησης. Στην Ευρώπη διατίθεται στις αγορές της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και πλέον και σε αυτήν της Ελλάδας. Παράλληλα διατίθεται και στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Αμερική και αλλού.

XEV YOYO

Το XEV YOYO βασίζεται στην πλατφόρμα X-Plalform που αναπτύχθηκε εστιάζοντας στην αστική μετακίνηση και είναι το πρώτο μικρό που μπορεί περιλαμβάνει σύστημα εύκολης αλλαγής μπαταρίας. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στον χρήστη να έχει ένα δεύτερο σετ μπαταριών έτσι ώστε να μην χρειάζεται να περιμένει τη φόρτισή τους, αλλά το ένα σετ να φορτίζει και το άλλο να βρίσκεται πάνω στο αυτοκίνητο. 

Αυτό θα γίνεται και μέσω της υπηρεσίας Battery Swapping που θα είναι διαθέσιμη σε λίγο καιρό και ο οδηγός θα μπορεί να αλλάζει τις μπαταρίες του με άλλες φορτισμένες μέσα σε πέντε λεπτά. Το ΥΟΥΟ έχει αυτοφερόμενο αμάξωμα με ειδικές μπάρες ασφαλείας για πλευρικές και μετωπικές συγκρούσεις. 

XEV YOYO

Έχοντας ιταλικό DNA στη σχεδίασή του είναι ελκυστικό τόσο έξω όσο και στο εσωτερικό του, ενώ παράλληλα διαθέτει και πλούσιο εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και η βασική του έκδοση διαθέτει A/C, ηλεκτρικά παράθυρα και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους καθρέφτες. 

Οι πιο πλούσιες εκδόσεις διαθέτουν επιπλέον οθόνη αφής 10” με τεχνολογία Mirroring του κινητού (προαιρετικός εξοπλισμός), Bluetooth, 3 θύρες USB, είσοδο στο αυτοκίνητο χωρίς κλειδί και σύζευξη του αυτοκινήτου με ειδική εφαρμογή στο smartphone για έλεγχο λειτουργιών εξ αποστάσεως.

XEV YOYO

To YOYO μπορεί να φιλοξενήσει άνετα δύο επιβάτες και διαθέτει χώρο αποσκευών που φτάνει τα 180 lt. Παράλληλα με μήκος 2,5 m και πλάτος 1,5 m μπορεί να παρκάρει ακόμη και κάθετα, ενώ η μικρή ακτίνα στροφής (4,5 m) to καθιστά ιδιαίτερα ευέλικτο μέσα στην πόλη. 

Η μπαταρία του είναι τεχνολογίας LiFePO4 με χωρητικότητα 10,4 kWh και μπορεί να φορτιστεί πλήρως από το 30%, μέσα σε λιγότερες από τέσσερις ώρες ακόμη και σε οικιακή πρίζα. Η αυτονομία του φτάνει τα 150 km και η τελική του ταχύτητα τα 80 km/h. Αυτό το τελευταίο του δίνει το «δικαίωμα» να κυκλοφορεί (υπό προϋποθέσεις) ακόμη και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, όπως η Αττική Οδός. 

XEV YOYO

Το ΥΟΥΟ είναι διαθέσιμο σε εννέα διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς και θα διατίθεται σε τέσσερις εξοπλιστικές εκδόσεις.

Η βασική έκδοση (entry) κοστίζει €12.990, ακολουθεί η Easy στα €13.300 που περιλαμβάνει και σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση. Ακολουθεί η Joy στα €13.750 με οθόνη 10'' και τέλος η κορυφαία Sprint στα €14.500, η οποία συνδυάζεται και με ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών. 

Όλες οι τιμές περιλαμβάνουν την κρατική επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» (€3.000) αλλά και την επιδότηση για νέους έως 29 ετών (€1.000).

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube