Τα SUV δίνουν +7% στις ευρωπαϊκές πωλήσεις τον Ιανουάριο

Τα SUV δίνουν +7% στις ευρωπαϊκές πωλήσεις τον Ιανουάριο

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ισχυρά αποτελέσματα δεν θα έχουν συνέχεια: Το περιθώριο ανάπτυξης στη Γερμανία είναι περιορισμένο και η βρετανική αγορά σχετικά αδύναμη.

Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου άνοιξε τη χρονιά με άνοδο των πωλήσεων κατά 6,8% τον Ιανουάριο, εκκινώντας από το υψηλό 10ετίας που κατεγράφη το 2017, καθώς αναπτύσσεται οικονομικά η Γηραιά Ήπειρος.

Οι ταξινομήσεις για τον πρώτο μήνα του χρόνου έφτασαν σε 1,29 εκατ. αυτοκίνητα στις αγορές της ΕΕ και της ΕΖΕΣ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Ελβετία, Μονακό, Ανδόρα, Άγιος Μαρίνος, Αγία Έδρα/Πόλη του Βατικανού, Νήσοι Φερόε), σύμφωνα με ανακοίνωση της βιομηχανικής ένωσης ACEA.

Σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσίασαν κέρδη, βοηθούμενες από την άνοδο των πωλήσεων SUV. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δυναμώνουν τη σύνθεση των SUV, κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια στη Βόρεια Αμερική.

«Ο Ιανουάριος είναι συνήθως ένας ισχυρός μήνας –ο κόσμος τελικά αγόρασε ύστερα από την αποχή του από αγορές στο τέλος του περασμένου έτους», δήλωσε εκπρόσωπος της ACEA, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των ημερών πώλησης παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η αύξηση πωλήσεων στο Volkswagen Group κατά 8,7% επετεύχθη από τις φίρμες της Skoda και της SEAT, οι οποίες λανσάρισαν SUV πέρυσι. Ο όγκος της Skoda αυξήθηκε κατά 21% τον περασμένο μήνα, ενώ οι πωλήσεις της SEAT αυξήθηκαν κατά 20%. Μονοψήφιο ήταν το κέρδος για τη VW με αύξηση κατά 4%.

Ο όμιλος PSA ενισχύθηκε με την προσθήκη των πωλήσεων της Opel/Vauxhall, καθώς το Groupe την απέκτησε πέρυσι από την General Motors. Οι πωλήσεις του Groupe PSA, περιλαμβανομένων των εμπορικών σημάτων Opel/Vauxhall, αυξήθηκαν κατά 73%, αλλά παραμένουν αυξημένα κατά 12% αν εξαιρεθούν τα στοιχεία των Opel/Vauxhall.

Ο άλλος γαλλικός όμιλος, αυτός της Renault σημείωσε επίσης κέρδη 9,5%.

Η Fiat Chrysler Automobiles πούλησε σχεδόν 68% περισσότερα Jeep, ενώ ο όγκος της FΙΑΤ ως φίρμας μειώθηκε κατά 6%.

Η αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή οικονομία συμβάλλει στην τόνωση των πωλήσεων. Ο μήνας σηματοδότησε τον ισχυρότερο Ιανουάριο για τη Δυτική Ευρώπη ακόμη και πριν από την παγκόσμια ύφεση, σύμφωνα με αναλυτές της LMC Automotive.

Δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της Δυτικής Ευρώπης ήταν και επικεφαλής στα κέρδη από τις πωλήσεις. Η Γερμανία αυξήθηκε κατά 12%, ενώ η Ισπανία κατά 20%. Η Γαλλία και η Ιταλία κατέγραψαν χαμηλότερα, μονοψήφια κέρδη. Η Βρετανία, όπου η ζήτηση έχει μειωθεί από την ψήφο του Brexit του 2016, υποχώρησε 6,3%. Ο ρυθμός της ανάπτυξης όμως δεν είναι βιώσιμος, ανέφεραν οι ερευνητές της LMC.

«Παρά τα εξαιρετικά ισχυρά αποτελέσματα σε ορισμένες αγορές τον Ιανουάριο, εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια ανάπτυξης στη Γερμανία, ενώ μια σχετικά αδύναμη βρετανική αγορά θα περιορίσει την περιφερειακή ανάπτυξη» για ολόκληρο το έτος, ανέφερε η LMC.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube