Παγκόσμια αύξηση πωλήσεων για το 2016

Παγκόσμια αύξηση πωλήσεων για το 2016

Οι παγκόσμιες πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων αυξήθηκαν τη χρονιά που μας πέρασε στα 84,24 εκατ. μονάδες.

Η Jato Dynamics η μεγαλύτερη και πιο έγκυρη εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων για το αυτοκίνητο αποκάλυψε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων αυξήθηκαν το 2016 σε σχέση με το 2015 κατά 5,6%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της JATO βασίζονται στα στοιχεία πωλήσεων 62 αγορών. Από τις αναλυθείσες περιοχές, η Ιαπωνία-Κορέα και η Νότιος Αμερική παρουσίασαν αρνητικό πρόσημο (1,4% και 12,4% αντίστοιχα). Αντίθετα η Κίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην αγορά καινούργιων αυτοκινήτων με αύξηση 14%, φτάνοντας τα 25,53 εκατ. αυτοκίνητα.

«Η αύξηση δείχνει ότι η ύφεση που παρουσίασε η αγορά στην Ιαπωνία, στη Ρωσία και στη Βραζιλία αντισταθμίστηκε ισχυρά από την Κίνα και την Ευρώπη», είπε ο Felipe Muñoz, αναλυτής της JATO για την παγκόσμια αγορά. Ανά περιοχή, οι ΗΠΑ ακολουθούν την Κίνα με 17,75 εκατ. αυτοκίνητα, ενώ η Ευρώπη κατατάχτηκε στην τρίτη θέση με 17,08 εκατ. IX και LCV.

Στις αναπτυσσόμενες αγορές επικεφαλής βρέθηκε η Ινδία με 3,32 εκατ. Η JATO επεσήμανε ότι η αύξηση στην Ινδία έρχεται ως απότοκο της «αυξανόμενης ευημερίας και της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας της καταναλωτικής πίστης».

Η πιο δημοφιλής κατηγορία αυτοκινήτων ήταν τα SUV που σημείωσαν 24,32 εκατ. μονάδες, αυξημένα κατά 20% σε σχέση με το 2015. Άλλες κατηγορίες με θετικό πρόσημο ήταν τα MPV, τα pick-up και οι μεγάλες πολυτελείς μπερλίνες.

«Τα SUV συνέχισαν το ράλι ανόδου, απομακρυνόμενα σαφώς από κατηγορίες που αποτελούσαν μέχρι πρότινος παραδοσιακές δυνάμεις στις πωλήσεις και η τάση αυτή δεν περιορίστηκε σε συγκεκριμένες αγορές –είναι μια τάση που την είδαμε σε παγκόσμια κλίμακα και αναμένεται να συνεχιστεί και το 2017», εξήγησε ο Muñoz.

Τα μπεστ-σέλερ ανά κατηγορία σε παγκόσμια κλίμακα για το 2016 ήταν:

Μίνι Hyundai i10
Σουπερμίνι Volkswagen Polo
Μικρά οικογενειακά Toyota Corolla
Οικογενειακά Toyota Camry
Μεσαία πολυτελή BMW 5 Series
Μεγάλα πολυτελή BMW 7 Series
Pick-up Ford F-Series
Πολυχρηστικά MPV Wuling Hongguang
Σπορ Ford Mustang
Crossover/SUV Nissan X-Trail

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube