Όλες οι αλλαγές για τις τιμές των εισαγόμενων μεταχειρισμένων

Όλες οι αλλαγές για τις τιμές των εισαγόμενων μεταχειρισμένων

Αλλάζει το καθεστώς εκτελωνισμού - Σε ποια μειώνεται και σε ποια αυξάνεται η τιμή το 2018.

Αλλάζει ριζικά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το καθεστώς εκτελωνισμού των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων καθώς το υπουργείο Οικονομικών τρεις ημέρες πριν την έλευση του 2018 δημοσίευσε την απόφασή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στην οποία ορίζονται οι νέοι συντελεστές απομείωσης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ ανάλογα με το τύπο αμαξώματός τους.
 
Μάλιστα η έναρξη ισχύς των νέων ποσοστών ορίζεται δέκα ημέρες μετά την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δηλαδή η 8η Ιανουαρίου 2018.
 
Ειδικότερα στις 28 Δεκεμβρίου 2017 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος τρόπος υπολογισμού των ποσοστών απομείωσης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ ανάλογα με την ηλικία και το τύπο αμαξώματος ο οποίος θα ισχύει 10 ημέρες μετά την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δηλαδή από τις 8 Ιανουαρίου 2018.
 
Αν συγκρίνει κανείς τους νέου συντελεστές απομείωσης που θα ισχύσουν το 2018 με τους παλαιούς θα αντιληφθεί ότι στα αυτοκίνητα με ηλικία έως και 12 μήνες οι συντελεστές απομείωσης αυξάνονται από 2% έως και 7% ανάλογα με τον τύπο απαξώματος.
Αντίθετα στα οχήματα με ηλικία κυρίως από 1,5 έτος έως και 4 έτη οι συνελεστές απομείωσης μειώνονται από 2% έως και 7% ανάλογα με τον τύπο αμαξώματος με αποτέλεσμα το κόστος εκτελωνισμού να αυξάνεται ανάλογα!
 
Στα οχήματα πάνω από 15 έτη το κόστος εκτελωνισμού παραμένει το ίδιο καθώς οι συντελεστές απομείωσης παραμένουν στα ίδια ποσοστά, δηλαδή στο 95%.
 
Οι συντελεστές απομείωσης των τιμών σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι οι ίδιοι με εκείνους που ισχύουν σήμερα και διαχωρίζονται σε πέντε κατηγορίες που περιλαμβάνουν 4Χ4, Hatchback (5θυρα-3θυρα), Σεντάν (4θυρα), Κάμπριο, Κουπέ-Ρόουντστερ και Οχήματα Πολλαπλών Χρήσεων (MPV). Η κάθε κατηγορία έχει διαφορετικούς συντελεστές μείωσης, ωστόσο τα σεντάν αυτοκίνητα λαμβάνουν τις υψηλότερες εκπτώσεις από τις υπόλοιπες κατηγορίες.
 
Ειδικότερα για το 1ο έτος κυκλοφορίας η μείωση της αξίας λόγω παλαιότητας σε ένα σεντάν από 25% αυξάνεται σε 30%.
 
Αντίστοιχα ένα σεντάν που έχει ήδη κυκλοφορήσει σε κάποιο άλλο κράτος - μέλος πριν από 5 χρόνια ο συντελεστής απομείωσης φθάνει στο 72% από 68% ενώ αν το εισαγόμενο σεντάν όχημα έχει κυκλοφορήσει πριν από 7 έτη τότε ο συντελεστής απομείωσης ανέρχεται σε 80% από 77%.
 
Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η απομείωση λόγω διανυθέντων χιλιομέτρων με συντελεστή 0,10 αντί 0,30 που ισχύει σήμερα.
Επίσης το οικονομικό επιτελείο για να βάλει ένα τέλος στο γύρισμα των χιλιομέτρων πέραν της αναγραφής των διανυθέντων χιλιομέτρων στην Άδεια Κυκλοφορίας με τα οποία εκτελωνίστηκε το εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο εξετάζει να υπάρχει και όλο το ιστορικό ελέγχων ΚΤΕΟ του οχήματος με την αναγραφή των διανυθέντων χιλιομέτρων ανά έλεγχο.
 
Οι νέοι συντελεστές απομείωσης λόγω ηλικίας, αμαξώματος και διανυθέντων χιλιομέτρων που θα ισχύσουν από το 2018 αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα:
 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube