Μπροστάρηδες της μεσαίας κατηγορίας οι premium μάρκες

Μπροστάρηδες της μεσαίας κατηγορίας οι premium μάρκες

Οι premium προτάσεις της κατηγορίας των μεσαίων οικογενειακών πήραν το 2016 το μεγαλύτερο κομμάτι της εμπορικής πίτας της κατηγορίας.

Οι πωλήσεις των πολυτελών μεσαίων οικογενειακών στην Ευρώπη οδεύουν προς την κορυφή της κατηγορίας, μιας και μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού έχει στραφεί στα premium μοντέλα, αντί των πιο παραδοσιακών μοντέλων.

Σύμφωνα με την JATO Dynamics, οι ευρωπαϊκές πωλήσεις των premium μεσαίων οικογενειακών αυξήθηκαν κατά 8% (652.000 πωλήσεις) έως και το Νοέμβριο, την στιγμή που οι πωλήσεις των mainstream μοντέλων της κατηγορίας για το αντίστοιχο διάστημα, αυξήθηκαν μόλις 1% (582.000 πωλήσεις).

Η τάση αυτή αναμένεται να παρουσιάσει το ίδιο πρόσωπο και τον Δεκέμβριο, χαρίζοντας στα πολυτελή μεσαία οικογενειακά το μεγαλύτερο εμπορικό μερίδιο της μεσαίας κατηγορίας.

Σε δηλώσεις του αναλυτή της JATO Dynamics, Felipe Munoz, αναφέρετε ότι: Oι «φιλόδοξοι» αγοραστές που αναζητούν upmarket μοντέλα, ωθούν τις πωλήσεις των premium μεσαίων οικογενειακών σε μεγαλύτερη αύξηση, απ’ ότι με τις αντίστοιχες των πιο mainstream προτάσεων. Επιπλέον, οι πωλήσεις των παραδοσιακών προτάσεων της κατηγορίας, όπως το Ford Mondeo και το VW Passat, έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ από τα crossover και SUV της αγοράς.

Ακόμα, οι premium Γερμανοί κατασκευαστές έχουν επεκτείνει την γκάμα των μοντέλων τους, και πέρα από τα παραδοσιακά σεντάν και στέισον βάγκον, και βλέπουμε μοντέλα όπως η BMW 3 GT, 4 Gran Coupe, Audi A5 Sportback κ.α.. Για την BMW μάλιστα, η μετονομασία των κουπέ και κάμπριο σε Σειρά 4, αποδείχθηκε επιτυχής.

Τέλος, μερικοί premium κατασκευαστές πωλούν αρκετά φθηνότερα τις βασικές εκδόσεις των μοντέλων τους, με αποτέλεσμα οι φρέσκιες Jaguar XE και Alfa Romeo Giulia να παρουσιάζουν και αυτές αυξημένη ζήτηση.

«Υπάρχουν όλο και λιγότεροι λόγοι για να αγοράσει κάποιος ένα παραδοσιακό σεντάν ή ένα στέισον βάγκον» ανέφερε ο κ. Munoz.

Στο πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε ότι έξι από τα δέκα κορυφαία σε πωλήσεις μοντέλα της κατηγορίας μέχρι το Νοέμβριο, είναι premium κατασκευές.

ΜοντέλοΣυνολικές πωλήσεις (ποσοστό σε σχέση με 2015)
VW Passat189.091 (-8%)
Mercedes-Benz C-Class162.546 (+1%)
Audi A4152.029 (+30%)
BMW Series 3132.495 (+1)
Skoda Superb79.533 (+79%)
Opel Insignia68.495 (-17%)
Ford Mondeo66.979 (-9%)
BMW Series 463.686 (-6%)
Volvo S60/V6047.429 (-1%)
Audi A540.913 (-3%)

[Πηγή: Automotive News Europe, JATO Dynamics]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube