Ford EcoΒoost: 3 κύλινδροι, 3 βραβεία, για 3η συνεχή χρονιά

Ford EcoΒoost: 3 κύλινδροι, 3 βραβεία, για 3η συνεχή χρονιά

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το διεθνές βραβείο για τον κινητήρα της χρονιάς πάει στο διαμάντι της Ford. Στον κινητήρα των 1.000 κυβικών που ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο που έχουμε μάθει να βλέπουμε τα πράγματα

Μία επιτροπή 82 δημοσιογράφων του αυτοκινήτου από 35 χώρες ανέδειξε κορυφαίο το βενζινοκινητήρα της Ford. Ο 1.0L EcoΒoost επικράτησε του παγκoσμίου ανταγωνισμού, ανάμεσα σε premium μάρκες και κατασκευαστές σούπερκαρ, κερδίζοντας το Oscar των κινητήρων για τρίτη συνεχή φορά, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Πλέον, με χωρητικότητα 999 cc και με τρεις κυλίνδρους, μπορούμε να διασφαλίσουμε αξιόλογες επιδόσεις, όχι μόνο στα μικρά αυτοκίνητα πόλης όπως το Fiesta, αλλά και σε πολύ μεγαλύτερα οικογενειακά αυτοκίνητα, όπως το Focus και το Grand C-MAX. Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Η Ford επένδυσε πολύ χρόνο και χρήμα στον 1.0L EcoBoost, με 200 μηχανικούς να επενδύουν πάνω από 5 εκατ. ώρες στη σχεδίαση και στη βελτιστοποίησή του. 

Tο υποδειγματικό τούρμπο δίνει στον 1.0L EcoBoost νεύρο από τις χαμηλές στροφές και δύναμη που συναντάμε σε κινητήρες πολύ μεγαλύτερου κυβισμού. Συγκεκριμένα η ροπή του είναι αντίστοιχη με ατμοσφαιρικούς 1.8L ενώ η ιπποδύναμη ξεπερνά παρόμοιους με χωρητικότητα 1.6L.

Πρόκειται για το πιο ελαφρύ μηχανικό σύνολο στην κατηγορία, ενώ για να χωράει και στα πιο μικρά μοντέλα, έχει και πολύ μικρές εξωτερικές διαστάσεις. Για την ακρίβεια, το καπάκι του EcoBoost έχει εμβαδό όσο μια κόλα χαρτιού Α4.

Με εντυπωσιακή οικονομία καυσίμου, συναρπαστικές επιδόσεις, απουσία θορύβων και πολιτισμένη λειτουργία είναι η απάντηση σε όλες μας τις προσδοκίες. Συνδυάζεται άριστα δε με το νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της Ford, για αστραπιαίες αλλαγές ταχυτήτων.

Πλέον, στις ήδη γνωστές εκδόσεις του EcoBoost με 100 και 125 ίππους, δηλαδή στα Ford Fiesta, B-MAX, Tourneo Courier, Tourneo Connect, Focus, C-MAX και Grand C-MAX, έρχεται να προστεθεί και μια ακόμα ισχυρότερη, στα Ford Fiesta Red και Black Edition. Εδώ, ο 3κύλινδρος φτάνει τους 140 ίππους, με το λόγο της ισχύος ανά λίτρο να συγκρίνεται μόνο με αυτόν ενός σούπερκαρ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube