Mercedes-Benz GLA: Παντός εδάφους

Mercedes-Benz GLA: Παντός εδάφους

Μια Mercedes-Benz GLA μπορεί να είναι το αξιόπιστο, άνετο και ασφαλές μεταφορικό μέσο της οικογένειας και ταυτόχρονα το όχημα διαφυγής από την καθημερινότητα.

Το βασικότερο ίσως χαρακτηριστικό των αυτοκινήτων crossover είναι ο πολυδιάστατος χαρακτήρας. Συνδυάζοντας στοιχεία από διαφορετικές κατηγορίες, μπορεί το ίδιο μοντέλο να φαντάζει ιδανικό σε οδηγούς με πολύ διαφορετικές ανάγκες. Ειδικά μάλιστα όταν οι επιμέρους εκδόσεις μηχανικών μερών και εξοπλισμού έρχονται να δώσουν έμφαση εκεί που ο κάθε αγοραστής επιθυμεί.
 
Πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Mercedes-Benz GLA. Μέσα από το βαθύ και απόλυτα λείο στην όψη και στην αφή χρώμα, ενδιαφέρουσες ακμές δίνουν μορφή στο μέταλλο όπως διαγράφονται οι μυς στο ανάγλυφο ενός καλογυμνασμένου σώματος. Με στοιχεία από τη σχεδιαστική παράδοση της φίρμας και φουτουριστικά στοιχεία, όπως τα σύνθετα φωτιστικά σώματα που πρεσβεύουν το υψηλό τεχνολογικό προφίλ, ενσωματώνοντας μοτίβα από τα κλασικά SUV αλλά και τα σπορ μοντέλα της Mercedes-Benz, μπορείς το ίδιο εύκολα να τη φανταστείς απαστράπτουσα και λασπωμένη. 
 
Η καλόγουστη καμπίνα με την υψηλότατη ποιότητα κατασκευής και το διάκοσμο που ορίζει την διακριτική σπορ πολυτέλεια, ταιριάζει το ίδιο καλά με ορειβατικά όσο και με κοστούμι. Αντίστοιχα, η γκάμα των μηχανικών μερών καλύπτει μια ευρύτατη γκάμα απαιτήσεων. Μια Mercedes-Benz GLA μπορεί να είναι το αξιόπιστο, άνετο και ασφαλές μεταφορικό μέσο της οικογένειας και ταυτόχρονα το όχημα διαφυγής από την καθημερινότητα. Με τον τρόπο που ο καθένας επιλέγει να αποδράσει. Εντός ή εκτός ασφάλτου. Ξεπερνώντας εμπόδια στο χώμα ή παίζοντας με τους νόμους της Φυσικής, σε μια απαιτητική ασφάλτινη κορδέλα.
 
Καθημερινή απόλαυση
Ρίξτε μια ματιά στην γκάμα της Mercedes-Benz GLA και θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε. Οι πλούσιοι χώροι για επιβάτες και αποσκευές είναι κοινός παρονομαστής όλων των εκδόσεων. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τα μηχανικά μέρη, στη βάση της ξεχωρίζουμε την GLA 180. 
 
Με κινητήρα βενζίνης 1.6 τούρμπο και κίνηση στους εμπρός τροχούς. Ένα εκλεπτυσμένο σύνολο με πολιτισμένη λειτουργία και χαμηλό θόρυβο, που καταναλώνει κατά μέσο όρο μόλις 5,7 lt/100 km και εκπέμπει 133 g/km CO2. Με απόδοση 122 ίππων, επιταχύνει στα 100 km/h από στάση σε 9” και πιάνει τελική ταχύτητα 200 km/h. 
 
Η GLA 180 καλύπτει και με το παραπάνω τις ανάγκες της άνετης και ασφαλούς οικογενειακής μετακίνησης, με κορυφαία άνεση στην πόλη και υψηλό επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομο και στο δίκτυο της περιφέρειας. Η μεγάλη απόσταση από το έδαφος και οι μελετημένες γωνίες προσέγγισης και αποφυγής εμποδίων θα της επιτρέψουν να κινηθεί με αυτοπεποίθηση εκτός ασφάλτου. 
 
Ανάλογα με το πακέτο εξοπλισμού και σύμφωνα με τις προτιμήσεις του οδηγού, αυτή η απόσταση μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί κατά 1,5 cm, δίνοντας έμφαση στην άνεση και στην εκτός δρόμου οδήγηση ή στο σπορ χαρακτήρα. Με τιμή από €27.850 είναι μια κορυφαία επιλογή για ένα οικογενειακό κύρους, με όλα τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα, αλλά και την υπεραξία της μάρκας Mercedes-Benz.
 
Δυνατές συγκινήσεις
Στο άλλο άκρο της γκάμας, για τους λάτρεις της σπορ οδήγησης, βρίσκουμε τη Mercedes-AMG GLA 45. Με δίλιτρο 4κύλινδρο κινητήρα βενζίνης. Τον ισχυρότερο δίλιτρο κινητήρα παραγωγής, για να ακριβολογούμε. Κατασκευασμένο με την γνωστή φιλοσοφία «one man, one engine» της AMG, σύμφωνα με την οποία κάθε μοτέρ συναρμολογείτε εξ ολοκλήρου από έναν ειδικά εκπαιδευμένο τεχνίτη, ο οποίος βάζει και την υπογραφή του στο καπάκι. 
 
Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων και η μετάδοση γίνεται από το προηγμένο σύστημα τετρακίνησης 4MATIC.
 
Είναι φυσικά μια GLA, πολύ διαφορετική όμως από οποιαδήποτε άλλη. Εδώ υπερισχύει ξεκάθαρα η σπορ πτυχή. Μάλιστα, με το συγκεκριμένο μοντέλο, η Mercedes-Benz ορίζει το απόλυτο στην κατηγορία, δείχνοντας πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η πλατφόρμα ενός crossover. Το αυτοκίνητο μπορεί και πάλι να πατήσει εκτός δρόμου, όμως εδώ η τετρακίνηση αλλά και η ρύθμιση της ανάρτησης έχει γίνει με γνώμονα την αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των ανεξάντλητων δυνατοτήτων αυτού του εκπληκτικού κινητήρα. 
 
Πρόκειται για ένα πολιτισμένο… κτήνος. Ένα αυτοκίνητο εύκολο στην καθημερινή χρήση ως συμβατικό μεταφορικό μέσο, στην πραγματικότητα όμως φτιαγμένο για να προσφέρει δυνατές οδηγικές συγκινήσεις. Ενώ μπορεί να κινηθεί εκτός ασφάλτου, εκεί που πραγματικά βγάζει τον καλύτερο εαυτό του είναι σε δρόμους με στροφές όπου συγκρίνεται με καθαρόαιμες σπορ κατασκευές.
 
Αν ψάχναμε μία λέξη μόνο για να χαρακτηρίσουμε την Mercedes-AMG GLA GLA 45 θα ήταν… εκρηκτική. Αυτό σου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας την εξάτμιση να σκάει σε κάθε αστραπιαία αλλαγή, τραβώντας τα paddles πίσω από τιμόνι, όπως το κάνουν στη Formula 1. Αυτό σου έρχεται στο μυαλό όταν εξαντλείς τη διαδρομή του γκαζιού και το αυτοκίνητο εκτοξεύεται από στάση στα 100 km/h σε 4,4”.

 
Η χρυσή τομή
Ποια είναι όμως η χρυσή τομή; Η Mercedes-Benz GLA 200 d 4MATIC είναι η έκδοση που συμβιβάζει με τον καλύτερο τρόπο αντικρουόμενες απαιτήσεις. Με κινητήρα 2.1 τούρμπο ντίζελ, και απόδοση 136 ίππων και σύστημα τετρακίνησης 4MATIC. 
 
Με πλούσια ροπή 31 kgm από τις 1.400 rpm μόλις, επιταχύνει 0-100 km/h σε 9,1” και πιάνει 200 km/h τελική ταχύτητα, με κατανάλωση μόλις 4,8 lt/100 km και εκπομπές ρύπων 127 g/km που την κατατάσσουν στη δεύτερη χαμηλότερη κατηγορία των τελών κυκλοφορίας. Πέρα από τα απόλυτα νούμερα, το σημαντικό είναι ότι ο οδηγός έχει πάντα κάτω από το δεξί πόδι εκείνο το απόθεμα ισχύος που τον κάνει να νιώθει ασφαλής, όπως αρμόζει σε ένα αυτοκίνητο κύρους.
 
Δεν προσφέρει τις συγκινήσεις της έκδοσης A 45, αλλά αναδεικνύει το ομοιογενές πλαίσιο σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Δεν πτοείται από το πλήρες φορτίο επιβατών και αποσκευών, ενώ μπορεί να άνεση να ρυμουλκήσει τροχόσπιτο ή βάρκα. Τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου κινητήρα σε συνδυασμό με τη λειτουργία της τετρακίνησης ταιριάζουν περισσότερο από κάθε άλλον και στην εκτός ασφάλτου χρήση. Η καλή απόκριση στο γκάζι από τις χαμηλές στροφές και η ομαλή ανάπτυξη της δύναμης είναι αυτό που χρειάζεται ο οδηγός σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης.
 
Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί κάποιος για τον πολυτάλαντο χαρακτήρα της Mercedes-Benz GLA. Περιηγηθείτε στο διαμορφωτή οχημάτων, στην ιστοσελίδα της Mercedes-Benz Hellas, για να διαπιστώσετε από πρώτο χέρι ότι μια GLA ταιριάζει απόλυτα όχι μόνο στις ανάγκες, αλλά κυρίως στις επιθυμίες σας. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube