Mercedes-Benz GLA: Ασφάλεια στην πράξη

Mercedes-Benz GLA: Ασφάλεια στην πράξη

Η νέα Mercedes-Benz GLA είναι εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα έξυπνα οδηγικά βοηθήματα που αλληλεπιδρούν με τον ανθρώπινο παράγοντα για να αποτρέψουν ένα πιθανό ατύχημα ή να μειώσουν τις συνέπειές του.

Ένας λόγος που οι αγοραστές επιλέγουν crossover είναι η αίσθηση της ενισχυμένης ασφάλειας. Η Mercedes-Benz GLA την προσφέρει με μια σειρά τεχνολογικά προηγμένων οδηγικών βοηθημάτων.

Η νέα Mercedes-Benz GLA είναι εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα έξυπνα οδηγικά βοηθήματα που αλληλεπιδρούν με τον ανθρώπινο παράγοντα για να αποτρέψουν ένα πιθανό ατύχημα ή να μειώσουν τις συνέπειές του. Προσφέροντας τεχνολογικά προνόμια αυτοκινήτων μεγαλύτερης κατηγορίας, η Mercedes-Benz κάνει την ασφάλεια πολύ απλή υπόθεση για τον καθημερινό οδηγό. Διαβάζοντας το σημείωμα που ακολουθεί δεν μπορεί παρά να συμφωνήσετε πως κάθε Mercedes-Benz GLA που κυκλοφορεί κάνει τους δρόμους μας ασφαλέστερους.

Attention Assist
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή νυχτερινής οδήγησης, το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αυξήσει την ενεργητική ασφάλεια. Με βάση τις ενέργειες του οδηγού, το ATTENTION ASSIST αναγνωρίζει τα τυπικά σημάδια κούρασης και έλλειψης προσοχής και παρέχει οπτική και ηχητική προειδοποίηση για επερχόμενο στιγμιαίο ύπνο του οδηγού.

Σε ταχύτητες που κυμαίνονται μεταξύ 80 και 180 km/h, το ATTENTION ASSIST αναλύει διαρκώς τη συμπεριφορά του οδηγού και τις κινήσεις του τιμονιού. Αν το σύστημα ανιχνεύσει ορισμένα μοτίβα οδήγησης που συχνά συνοδεύουν την υπνηλία, προειδοποιεί τον οδηγό οπτικά εμφανίζοντας το σύμβολο με το «φλυτζάνι του καφέ» στον πίνακα οργάνων και ταυτόχρονα εκπέμπει και ένα ηχητικό σήμα.

Collision Prevention Assist Plus
Το προληπτικό σύστημα υποβοήθησης της οδήγησης συνδυάζει ένα σύστημα ελέγχου της απόστασης με ραντάρ, υποβοήθηση φρεναρίσματος μέσω του Adaptive Brake Assist και αυτόνομη λειτουργία των φρένων. Αυτό επιτρέπει στο Collision Prevention Assist Plus να μειώσει τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης ή και να τη μετριάσει εάν είναι αναπόφευκτη.

Distronic Plus
Το DISTRONIC PLUS έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί το όχημα, όταν κινείται με cruise control, στην επιθυμητή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Το πετυχαίνει επεμβαίνοντας για όσο αυτό είναι απαραίτητο στα φρένα, στο γκάζι και φυσικά στο σύνολο κινητήρα/μετάδοσης. Πλέον, συνδυάζεται με το υποσύστημα Steering Assist. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από τις κάμερες και τα ραντάρ που διαβάζουν τη διαγράμμιση και παρακολουθούν την κίνηση των άλλων οχημάτων, ο εγκέφαλος δίνει μια μικρή ροπή στην ηλεκτρική κρεμαγέρα έτσι ώστε να βοηθήσει τον οδηγό να κρατήσει το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας του, τόσο στην ευθεία όσο και σε ανοιχτές καμπές. Το σύστημα λειτουργεί από τα 30 km/h ως και τα 200 km/h.

Pre Safe
Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει καταστάσεις κρίσιμου χειρισμού έγκαιρα και να ενεργοποιήσει προστατευτικά μέτρα για την προστασία των επιβατών σε περίπτωση επικείμενου ατυχήματος. Αυτά περιλαμβάνουν το σφίξιμο της ζώνης ασφαλείας ή το αυτόματο κλείσιμο των ανοιχτών παραθύρων για παράδειγμα.

Έχει πρόσβαση στους αισθητήρες των υπαρχόντων συστημάτων όπως το ESP ή το BAS. Οι αισθητήρες τους είναι ικανοί να ανιχνεύσουν δύσκολες καταστάσεις οδήγησης και παρέχουν τις κατάλληλες πληροφορίες στο σύστημα PRE-SAFE, συμπληρώνοντας έτσι τα συστήματα ασφαλείας του βασικού εξοπλισμού.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη διασφάλιση του οδηγού και του συνοδηγού στο κάθισμα τους έγκαιρα με ηλεκτρικούς προεντατήρες ζωνών ασφαλείας, έτσι ώστε να παραμείνουν στη θέση τους. Ή το σχεδόν πλήρες κλείσιμο των πλευρικών παραθύρων και της συρόμενης ηλιοροφής για την προστασία των επιβατών από τυχόν αντικείμενα που εισέρχονται στο όχημα.

Μετά την αποφυγή ενός ατυχήματος και την επιστροφή του οχήματος σε μια σταθερή και ελεγχόμενη κατάσταση, τα συγκεκριμένα συστήματα ασφαλείας απενεργοποιούνται. Οι ζώνες ασφαλείας χαλαρώνουν και τα υπόλοιπα προσαρμοσμένα συστήματα επιστρέφουν στη θέση που επιθυμούν οι επιβάτες.

Υποβοήθηση διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας
Το σύστημα μπορεί να εντοπίσει παρέκκλιση από την λωρίδα κυκλοφορίας και να προειδοποιήσει τον οδηγό με δόνηση στο τιμόνι.

Υποβοήθηση Ορατότητας Νεκρής Γωνίας
Αν ανιχνευθεί κάποιο όχημα στα τυφλά σημεία ορατότητας, εμφανίζεται ένα κόκκινο τρίγωνο στον εξωτερικό καθρέφτη. Αν ο οδηγός δεν παρατηρήσει την οπτική προειδοποίηση και βγάλει φλας, το σύστημα εκπέμπει και μια επιπλέον ηχητική προειδοποίηση.

Υποβοήθηση Προσαρμοσμένων Προβολέων
Όταν είναι ενεργοποιημένη η μεγάλη σκάλα των φώτων, το Adaptive Highbeam Assist προσφέρει πάντα το καλύτερο δυνατό εύρος των προβολέων και εμποδίζει το «τύφλωμα» της αντίθετα κατευθυνόμενης λωρίδας κυκλοφορίας. Ο οδηγός σχεδόν δεν χρειάζεται να χειρίζεται το διακόπτη της μεγάλης σκάλας και μπορεί να εστιάσει στην οδήγηση.

Adaptive Brake με λειτουργία Hold
Το σύστημα πέδησης είναι ζωτικής σημασίας και σε συνδυασμό με το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών ABS, σας επιτρέπει να ακινητοποιείται την GLA με ασφάλεια κάτω από όλες τις συνθήκες.

Η λειτουργία HOLD, που ενεργοποιείται πιέζοντας σύντομα το πεντάλ του φρένου, εμποδίζει την ακούσια κύλιση όταν είστε σταματημένοι στα φανάρια ή στην κίνηση. Η λειτουργία Υποβοήθησης Εκκίνησης σε Ανηφόρα (Hold) αποτρέπει την απρόσμενη κύλιση του οχήματος προς τα πίσω σε δρόμους με κλίση όταν μετακινείτε το πόδι σας από το πεντάλ του φρένου στο πεντάλ του γκαζιού.

Παράλληλα, τα τακάκια των φρένων «προετοιμάζονται» αμέσως μόλις ο οδηγός μετακινήσει γρήγορα το πόδι του από το γκάζι. Σε υγρό δρόμο, η λειτουργία «στεγνώματος φρένων» αφαιρεί αυτόματα το φιλμ νερού από τις δισκόπλακες, ώστε να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης των φρένων.

Ενεργή Υποβοήθηση Στάθμευσης Parktronic
Αν το όχημα κινείται με λιγότερο από 30 km/h, το σύστημα υποδεικνύει αυτόματα αν έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος στάθμευσης. Από προεπιλογή, το σύστημα ανιχνεύει προς τη δεξιά μεριά του δρόμου ενώ όταν ενεργοποιείται το αριστερό φλας ανιχνεύει και προς την αριστερή μεριά.

Εάν ο οδηγός βάλει όπισθεν και επιβεβαιώσει τον προτεινόμενο χώρο στάθμευσης, η Ενεργή Υποβοήθηση Στάθμευσης πραγματοποιεί αυτόματα τις κινήσεις του τιμονιού. Ο οδηγός πρέπει μόνο να λειτουργεί το συμπλέκτη (σε οχήματα με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων) καθώς και το γκάζι και το πεντάλ του φρένου.

Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης PARKTRONIC παρακολουθεί το εμπρός και το πίσω μέρος του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια των ελιγμών και προειδοποιεί τον οδηγό όταν ανιχνεύσει μια πιθανή σύγκρουση. Είναι ενεργό σε ταχύτητες μέχρι 18 km/h.

Προσαρμοζόμενα φώτα φρένων
Τα φώτα φρένων που αναβοσβήνουν μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο αντίδρασης των οδηγών που ακολουθούν. Τα προσαρμοζόμενα φώτα φρένων συμβάλλουν έτσι σημαντικά στην πρόληψη οπίσθιων συγκρούσεων.

Ενεργοποιούνται αν η αρχική ταχύτητα είναι μεγαλύτερη από 50 km/h και το Brake Assist BAS αναγνωρίσει φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης ή αν η πίεση πέδησης είναι μεγαλύτερη από το 75% της μέγιστης. Επιπλέον, ενεργοποιούνται τα αλάρμ αν το όχημα σταματήσει ενώ κινείτο με ταχύτητα μεγαλύτερη από 70 km/h.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube