Η ασφάλιση του οχήματός μας είναι καθήκον!

Η ασφάλιση του οχήματός μας είναι καθήκον!

Ασφαλίσου υπεύθυνα. Το χρωστάς στον εαυτό σου και σε όλους τους υπόλοιπους που χρησιμοποιούν το δρόμο, είτε αυτοί είναι οδηγοί είτε πεζοί.

Η επιλογή ασφάλισης γίνεται συνήθως με ένα και μοναδικό κριτήριο: Την τιμή. Κάνουμε συχνά το λάθος να θεωρούμε ότι είναι απλώς μια υποχρέωση έναντι του νόμου, ένα τυπικό ζήτημα που δε μας αφορά πραγματικά. Τα προηγούμενα χρόνια ο ασφαλιστής ήταν συνήθως κάποιος από το φιλικό περιβάλλον που έκανε μια δεύτερη δουλειά. Χωρίς πραγματικά να τον εμπιστευόμαστε ή να είμαστε βέβαιοι ότι είναι καταρτισμένος σε βάθος. Με λίγα λόγια, στο θέμα της ασφάλισης συχνά κάνουμε συμβιβασμούς που ευχόμαστε να μην έχουν κάνει οι άλλοι, όταν είμαστε στη θέση του θύματος ενός τροχαίου ατυχήματος.

Η καθιέρωση της online ασφάλισης, ένα κομμάτι της αγοράς που χωρίς αμφιβολία άνοιξε η Anytime, έφερε επανάσταση στην αγορά. Αφενός μεν βοήθησε στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού, αφετέρου δε οι τιμές μειώθηκαν, αποθαρρύνοντας πολλούς από το ρίσκο και την παρανομία της κυκλοφορίας ανασφάλιστου οχήματος. Οι διαδικασίες απλοποιήθηκαν  τα ψιλά γράμματα φωτίστηκαν και ο κόσμος απέκτησε σαφέστερη εικόνα για το τι πληρώνει και το τι παίρνει. Η Anytime ως πρωτοπόρος, με την αξιοπιστία της και την υποδειγματική εξυπηρέτηση πελατών, πέτυχε την εδραίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ οδηγών και εταιρειών online ασφάλισης. Κερδίζοντας την προτίμηση ακόμη και των παραδοσιακών πελατών, των συνηθισμένων στην ισχυρή σχέση με τον ασφαλιστή τους. 

Στις λέξεις που ακολουθούν θα βρείτε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε το καλύτερο ασφαλιστικό πρόγραμμα για εσάς, το αυτοκίνητό σας και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Γιατί πάνω από όλα, η ασφάλιση είναι μια πράξη ευθύνης προς την κοινωνία, ένα στοιχείο πολιτισμού.  

Αξιοπιστία, πάνω από όλα
Συνήθως κοιτάζουμε την τιμή. Στην πραγματικότητα, το πιο βασικό και καθοριστικό στοιχείο για την επιλογή ασφαλιστικής εταιρείας πρέπει να είναι η αξιοπιστία.

Φυσικά, το θέμα του κόστους δεν είναι αμελητέο. Η σωστή προσέγγιση ωστόσο, είναι να διαλέγεις την υψηλότερη αξία για τα χρήματα που ξοδεύεις και όχι απλώς το φθηνότερο. Οι πρόσθετες παροχές είναι επίσης ένας λόγος για να επιλέξεις μια ασφαλιστική εταιρεία. Για παράδειγμα, η 24ωρη εξυπηρέτηση για κάθε είδους υπηρεσία, από ασφάλιση μέχρι οδική βοήθεια, ή τα συνεργαζόμενα συνεργεία που φροντίζουν για την άμεση επισκευή και την γρήγορη κίνηση των διαδικαστικών για την ταχύτερη αποζημίωση. Συνέργειες της ασφαλιστικής με άλλες εταιρείες για ειδικά προνόμια όπως εκπτώσεις, προσφορές, κουπόνια και κληρώσεις, είναι πράγματα που μπορεί να παίξουν ρόλο στην τελική επιλογή, αφού όμως πρώτα έχει διασφαλιστεί το βασικότερο όλων: Η αξιοπιστία, την οποία τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντισταθμίζει. Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι σε περίπτωση ατυχήματος θα διαθέτει την οικονομική επάρκεια, ώστε να καλύψει το ύψος της αποζημίωσης, όσο μεγάλο κι αν είναι.

Επιλέξτε ένα από τα πλήρη αλλά ευέλικτα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου, με επιλογή καλύψεων ανάλογα με τις ανάγκες σας. Προσέξτε όμως τις λεπτομέρειες και τις σημαντικές διαφορές που κρύβονται στις διατυπώσεις. Για να διαλέξετε σωστά πρέπει να γνωρίζετε τη βασική ορολογία.

Μπες στο www.anytime.gr & ανακάλυψε το πακέτο ασφάλισης που σου ταιριάζει! 

Φροντίδας ατυχήματος ή οδική βοήθεια;
Στα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου υπάρχει η κάλυψη της φροντίδας ατυχήματος. Πρόκειται για κάλυψη που ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση ατυχήματος, σε αντίθεση με την κάλυψη της πλήρους οδικής βοήθειας που ενεργοποιείται όχι μόνο σε ατύχημα, αλλά ακόμα και αν ο ασφαλισμένος πάθει βλάβη ή λάστιχο, ή ακόμα και αν χάσει τα κλειδιά ή μείνει από βενζίνη.

Θραύση κρυστάλλων
Μην τσιγκουνευτείτε λίγα ευρώ για την θραύση κρυστάλλων. Η κάλυψη της είναι απαραίτητη σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και μπορεί να φάνει πολύτιμη, καθώς κοστίζει ελάχιστα και είναι σε θέση να σας γλιτώσει από μεγάλα και περιττά έξοδα. Αφορά ζημιές στα τζάμια, στις κρυστάλλινες οροφές, στις προστατευτικές μεμβράνες τζαμιών και στους αισθητήρες βροχής του ασφαλισμένου οχήματος από οποιαδήποτε αιτία. Σκεφτείτε πόσο ακριβά μπορεί να σας στοιχίσει η απόπειρα ενός μικροκακοποιού να αρπάξει ένα ζευγάρι γυαλιά ξεχασμένα στην κονσόλα του αυτοκινήτου.

Νομική προστασία
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εμπλεκόμενοι σε ένα ατύχημα δεν καταλήγουν σε συμφωνία, με αποτέλεσμα να επιλέγουν να λύσουν το ζήτημα δικαστικά. Αν ο ασφαλισμένος δε διαθέτει κάλυψη νομικής προστασίας, τότε επιβαρύνεται τα έξοδα ο ίδιος. Ενώ η κάλυψη της νομικής προστασίας περιλαμβάνει:
·         Διεκδίκηση αποζημίωσης σε πιθανή ζημιά του οχήματος ή σωματικών βλαβών του οδηγού ή των επιβαινόντων από τροχαίο ατύχημα για το οποίο δεν ευθύνεται το ασφαλισμένο όχημα.
·         Υπεράσπιση σε ποινικά δικαστήρια, αν ο οδηγός του οχήματός εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα που θα επιφέρει τραυματισμό ή απώλεια ζωής τρίτων.
·         Διαφορές σε εμπορικές συναλλαγές ή συμβάσεις, που αφορούν το όχημά σας. Για παράδειγμα, αν υποστεί ζημιά το όχημά σας σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, αν γίνει κακή επισκευή του σε συνεργείο, κ.α.

Ψιλά γράμματα
Η ασφάλιση ενός οχήματος θα πρέπει να είναι απλή, με ξεκάθαρους και διαφανείς όρους και σε κατανοητή γλώσσα. Για την ακρίβεια, χωρίς «ψιλά γράμματα» και με όσο γίνεται με λιγότερη χρήση νομικών όρων. Πλέον, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες ακολουθούν μια λογική όρων υπό μορφή ερωταπαντήσεων με αποτέλεσμα να είναι πιο κατανοητοί στο ευρύτερο κοινό.

Και για πόσα λεφτά να το ασφαλίσω;
Ας ξεκινήσουμε με τον  ορισμό της «τρέχουσας εμπορικής αξίας». Η τρέχουσα εμπορική αξία λοιπόν, είναι η τιμή που θα «έπιανε» το αυτοκίνητό σας αν το πουλάγατε την ίδια χρονική περίοδο που κάνατε την ασφάλισή σας. Η τιμή αυτή δεν είναι «αντικειμενική», εκτιμάται βάσει των αγγελιών για μεταχειρισμένα οχήματα ίδιου μοντέλου με το δικό σας.

Ένα όχημα πρέπει να ασφαλιστεί στην τρέχουσα εμπορική αξία του, γιατί:
·         Σε περίπτωση υπερασφάλισης ο ασφαλισμένος δεν πρόκειται να αποζημιωθεί με όλο το ποσό που αναφέρει το συμβόλαιο. Σκοπός της ασφάλισης είναι να αποζημιώνει τον ασφαλισμένο για την πραγματική αξία του αντικειμένου και όχι για παραπάνω αξία.
·         Σε περίπτωση υπασφάλισης ο ασφαλισμένος ασφαλίζει το όχημά του σε χαμηλότερη αξία από την πραγματική, με αποτέλεσμα να αποζημιώνεται με βάση τον αναλογικό κανόνα και του ποσοστού ασφάλισης.

Υπάρχει όμως και η αυτόματη αναπροσαρμογή
Το ποσό για το οποίο είναι ασφαλισμένο το όχημα αναπροσαρμόζεται αυτόματα κάθε χρόνο, έτσι ώστε να είναι ασφαλισμένο για την πραγματική του αξία και να μειώνεται το ασφάλιστρό σας. Πρόκειται για τη σωστή και δίκαιη ασφάλιση του οχήματος και αποτελεί επακόλουθο της μείωσης της τιμής των ασφαλίστρων. Ωστόσο πολλές από τις ασφαλιστικές εταιρείες δεν κάνουν αυτόματη αναπροσαρμογή ασφαλίστρων με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα τόσο στα ασφάλιστρα, όσο και στο ποσό αποζημίωσης.

Απαλλαγή
Είναι το κομμάτι εκείνο κάθε ζημιάς το οποίο δε θα πληρώσει η ασφαλιστική εταιρεία. Σε περίπτωση που το ποσό της ζημιάς υπερβαίνει το ποσό της απαλλαγής, η εταιρεία θα καταβάλει μόνο τη διαφορά τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η απαλλαγή σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσό των ασφαλίστρων. Ελέγξτε προσεκτικά τους όρους του συμβολαίου σας πριν το αγοράσετε για την ύπαρξη ή όχι απαλλαγών. Είναι πιθανόν κάποιες από τις καλύψεις να έχουν διαφορετικές απαλλαγές.

Μικτή ασφάλιση
Η μικτή ασφάλιση ή ασφάλιση ίδιων είναι η κάλυψη με την οποία η εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις υλικές ζημίες του ασφαλισμένου οχήματος που προκαλούνται από σύγκρουση, πρόσκρουση, εκτροπή ή ανατροπή, ακόμα και στην περίπτωση που το ασφαλισμένο όχημα είναι υπεύθυνο για τροχαίο ατύχημα. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε είναι η απαλλαγή. Πρόκειται για το ποσό που υποχρεούται να πληρώσει ο Ασφαλισμένος. Σε περίπτωση που το ποσό της απαλλαγής, η Εταιρεία θα καταβάλει μόνο τη διαφορά. Η απαλλαγή επηρεάζει το ποσό των ασφαλίστρων. Όσο μεγαλύτερη είναι η απαλλαγή, τόσο χαμηλότερα είναι τα ασφάλιστρα.

Ολική και μερική κλοπή
Πολλά προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου διαθέτουν μόνο την κάλυψη της ολικής κλοπής. Η κάλυψη της ολικής κλοπής αποζημιώνει την κλοπή του ασφαλισμένου οχήματος στην τρέχουσα εμπορική αξία του. Σε περίπτωση που μέρος του ασφαλισμένου οχήματος βρεθεί και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο παρέχει κάλυψη μόνο για ολική, τότε δε θα υπάρξει αποζημίωση. Η κάλυψη της μερικής κλοπής αποζημιώνει την κλοπή μερών ή εξαρτημάτων του ασφαλισμένου οχήματός που είναι μόνιμα προσδεδεμένα σε αυτό και απαραίτητα για την ασφαλή κίνηση και λειτουργία του.

Φιλικός διακανονισμός
Ο φιλικός διακανονισμός αποτελεί μια σημαντική καινοτομία στις αποζημιώσεις αυτοκινήτων. Πρόκειται για έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο αποζημίωσης του αναίτιου οδηγού από την ασφαλιστική εταιρία. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλιση είναι συμμετοχή της ασφαλιστικής και των δύο στο σύστημα του φιλικού διακανονισμού.

Για να ενεργοποιηθεί ο φιλικός διακανονισμός απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:
·         Η αποζημίωση για υλικές ζημιές να μην υπερβαίνει τα €6.500  ανά ατύχημα.
·         Η αποζημίωση για σωματικές βλάβες να μην υπερβαίνει τα €12.000  για κάθε πρόσωπο υποστεί ζημιά.
·         Η αποζημίωση να μην υπερβαίνει τα €30.000  συνολικά να περιστατικό.

Με το φιλικό διακανονισμό απλοποιούνται όλες οι διαδικασίες, μειώνεται ο χρόνος αποζημίωσης και αποφεύγονται οι προσφυγές στα δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, σε ένα ατύχημα που και τα δύο οχήματα συμμετέχουν στον φιλικό διακανονισμό, ο αναίτιος οδηγός αποζημιώνετε από την ασφαλιστική εταιρεία από την οποία είναι ασφαλισμένος . Στη συνέχεια, η Εταιρεία του αναίτιου οδηγού στρέφεται στην Εταιρεία του υπαίτιου, για να εισπράξει το ποσό αποζημίωσης που κατέβαλε.

Συνεργαζόμενα συνεργεία
Ευρύ δίκτυο από ελεγμένα και αξιόπιστα συνεργεία, για την άμεση και υπεύθυνη επισκευή του αυτοκινήτου, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και χωρίς καταβολή χρημάτων. Η Anytime δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο κομμάτι, με πιστοποιημένα συνεργαζόμενα συνεργεία που διαθέτουν πλούσια τεχνογνωσία σε κάθε είδους αυτοκίνητο, ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε είδους περιστατικό. Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες, σε περίπτωση ζημιάς του ασφαλισμένου οχήματος χωρίς υπαιτιότητα του, παρέχουν στον ασφαλισμένο ενοικιαζόμενο όχημα. Η παροχή αυτή αφορά  και ζημιές που προκαλούνται από πυρκαγιά, φυσικά φαινόμενα, τρομοκρατικές ενέργειες, μερική κλοπή.

Μπες στο www.anytime.gr & ανακάλυψε το πακέτο ασφάλισης που σου ταιριάζει! 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube