Χτίστε μια σχέση εμπιστοσύνης με την ασφαλιστική σας εταιρεία

Χτίστε μια σχέση εμπιστοσύνης με την ασφαλιστική σας εταιρεία

Σχέση εμπιστοσύνης! Μόνο ως τέτοια θα πρέπει να θεωρείται η σχέση με την ασφαλιστική μας εταιρεία.

Η γνώση βασικών στοιχείων των συμβολαίων, αλλά και των ενεργειών που θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε σε κάθε περίπτωση, βοηθά να εξυπηρετηθούμε πιο άμεσα και να αποζημιωθούμε ταχύτερα.

Τι είναι η «Aστική ευθύνη»;
Πρόκειται για την υποχρέωση που έχει κάθε άτομο να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε σε τρίτους, παράνομα και υπαίτια. Σύμφωνα με το νόμο η ασφάλιση αστικής ευθύνης από ατύχημα αυτοκινήτου καλύπτει την έναντι τρίτων αστική ευθύνη του κυρίου, του κατόχου και κάθε οδηγού του ασφαλισμένου αυτοκινήτου, σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητά τους.

Η ασφάλιση δεν αφορά στην αστική ευθύνη προσώπων που κατέλαβαν το αυτοκίνητο με κλοπή ή βία, αλλά καλύπτεται η έναντι τρίτων δική σας αστική ευθύνη, ως κατόχου του αυτοκινήτου, σε περίπτωση που αυτό έχει κλαπεί.

Με την ασφάλιση αστικής ευθύνης η ασφαλιστική σας εταιρεία αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τη ζημία που μπορεί να προκαλέσουν σε τρίτους τα πρόσωπα των οποίων η ευθύνη τους καλύπτεται από το ασφαλιστήριο σας, σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητά τους.

Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι «τρίτα πρόσωπα» θεωρούνται και οι επιβαίνοντες στο όχημα που προκάλεσε το ατύχημα, οι οποίοι αποζημιώνονται κανονικά σύμφωνα με τα παραπάνω, αλλά όχι ο ίδιος ο ασφαλισμένος σαν συνεπιβάτης του οχήματός του, ούτε φυσικά ο οδηγός αυτού.

Εξαιρούνται από την κάλυψη αυτή και δεν αποζημιώνονται οι ζημίες στα πράγματα που μεταφέρονται με το ίδιο το ασφαλισμένο αυτοκίνητο. Επίσης, εξαιρούνται από την κάλυψη οι υλικές ζημίες που μπορεί να προξενήσει το ένα όχημα του ασφαλισμένου σε άλλο όχημα ιδιοκτησίας του ή σε όχημα μέλους της οικογενείας του.

Μπορεί η ασφαλιστική μου εταιρεία να μου ζητήσει τo ποσό που κατέβαλε;
Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, σε περίπτωση που ο οδηγός ο οποίος προκάλεσε το ατύχημα δεν είχε το προβλεπόμενο από το νόμο δίπλωμα οδήγησης για την κατηγορία του οχήματος που οδηγούσε, αν οδηγούσε μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ουσιών, αλλά και αν χρησιμοποιούσε το όχημά του για διαφορετική χρήση από αυτή που προβλέπεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και στην άδεια κυκλοφορίας.

Στις περιπτώσεις αυτές, η Ασφαλιστική Εταιρεία δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη της να καταβάλει αποζημίωση, όμως δικαιούται να στραφεί κατά του ασφαλισμένου της αναγωγικά και να αναζητήσει ό,τι κατέβαλε.

Εάν μου προκαλέσει ατύχημα μεθυσμένος οδηγός θα αποζημιωθώ από την ασφαλιστική εταιρεία που τον ασφαλίζει;
Βεβαίως, όπως τονίσαμε και στην προηγούμενη ερώτηση. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που υπαίτιος για την πρόκληση του ατυχήματος είναι οδηγός ο οποίος κατά τη διάρκεια του ατυχήματος τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών, η ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού αυτού οφείλει να αποζημιώσει πλήρως τον τρίτο ζημιωθέντα. Εν συνεχεία και εφόσον η κατανάλωση του αλκοόλ ή των ουσιών συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του ατυχήματος, η ασφαλιστική εταιρεία δικαιούται να στραφεί εναντίον του.

Μπες στο www.anytime.gr & ανακάλυψε το πακέτο ασφάλισης που σου ταιριάζει! 

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση ατυχήματος;
Θα πρέπει πρώτα από όλα να ειδοποιήσετε τηλεφωνικά την υπηρεσία «φροντίδας ατυχήματος», προκειμένου να σας βοηθήσουν στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε. Αμέσως μετά ειδοποιήστε την αστυνομία προκειμένου να επιληφθεί του ατυχήματος και να γίνει η καταγραφή του στο βιβλίο συμβάντων από την αρμόδια υπηρεσία της. Σημειώνεται ότι η αστυνομία, αν και υποχρεωμένη να έρχεται μετά από κάθε συμβάν, πρέπει οπωσδήποτε να καλείται όταν υπάρχει τραυματισμός.

Στη συνέχεια συμπληρώστε με τον οδηγό του άλλου εμπλεκομένου οχήματος τη Φιλική Δήλωση, η οποία θα διευκολύνει ούτως ή άλλως την εφαρμογή του Φιλικού Διακανονισμού εφόσον και οι δύο ασφαλιστικές εταιρείες συμμετέχουν σ’ αυτόν. Εάν δεν έχετε ή δεν καλέσατε την «φροντίδα ατυχήματος», θα πρέπει να θυμηθείτε μέσα σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες να γνωστοποιήσετε το ατύχημα στην ασφαλιστική σας εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να φροντίζετε ιδιαίτερα για την καταγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του άλλου οχήματος που εμπλέκεται στο ατύχημα, της ασφαλιστικής εταιρείας του, καθώς και των στοιχείων ταυτότητας και κάθε άλλου χρήσιμου στοιχείου του άλλου οδηγού / ιδιοκτήτη (π.χ. ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα κ.λπ.), καθώς και τα στοιχεία τυχόν μαρτύρων.

Εάν υπάρχει τραυματισμός, θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσετε ώστε να παρασχεθεί άμεσα η αναγκαία βοήθεια. Θυμηθείτε ότι δεν μετακινούμε τον βαριά τραυματισμένο και δεν βγάζουμε το κράνος από τον επιβαίνοντα δικύκλου. Μένουμε στον τόπο του ατυχήματος μέχρι να επιληφθεί αυτού η Τροχαία. Θυμηθείτε επίσης να καταγράψετε τα στοιχεία ταυτότητας του τραυματία και το νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, διότι θα σας ζητηθούν από την ασφαλιστική σας εταιρεία.

Τι δικαιολογητικά θα πρέπει να έχω για να αποζημιωθώ από την ασφαλιστική εταιρεία;
Γενικά, είναι σκόπιμο να επικοινωνείτε με την εταιρεία που θα σας αποζημιώσει, προκειμένου να ενημερωθείτε για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση (π.χ. σε περίπτωση υλικών ζημιών ή σωματικών βλαβών). Ενδεικτικά, σε περίπτωση υλικών ζημιών, απαιτείται συνήθως αντίγραφο του Δελτίου Συμβάντων  από την αστυνομία, δήλωση ατυχήματος ή έντυπο Φιλικής Δήλωσης, πραγματογνωμοσύνη η οποία συνήθως διενεργείται από πραγματογνώμονα που ορίζει η ίδια η εταιρεία, εξουσιοδοτήσεις / νομιμοποιήσεις όπου είναι απαραίτητες (εφόσον δεν εισπράττετε οι ίδιοι την αποζημίωση), τιμολόγια επισκευής και άλλου είδους δικαιολογητικά.

Ποιες υποχρεώσεις έχει απέναντί μου, η ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού που μου προκάλεσε το ατύχημα; Σε πόσο χρόνο θα αποζημιωθώ;
Το αργότερο, εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης της αίτησης αποζημίωσής, είτε απευθείας στην ασφαλιστική εταιρεία είτε στον αντιπρόσωπο για το διακανονισμό των ζημιών, η ασφαλιστική εταιρεία του υπαίτιου του ατυχήματος οφείλει να υποβάλει αιτιολογημένη προσφορά αποζημίωσης σε περίπτωση που η ευθύνη δεν αμφισβητείται και η ζημιά έχει αποτιμηθεί. Στην περίπτωση που η ευθύνη αμφισβητείται ή δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί σαφώς ή σε περίπτωση που η ζημιά δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως πρέπει να υποβάλει αιτιολογημένη απάντηση επί των σημείων που περιέχονται στην αίτηση.

Όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες φροντίζουν να μειώνουν το χρόνο διεκπεραίωσης των ζημιών και να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Βεβαίως, τούτο εξαρτάται πάντα και από την έγκαιρη συγκέντρωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την αποζημίωση της κάθε ζημίας.

Μπορώ να προχωρήσω στην επιδιόρθωση της ζημίας του αυτοκινήτου μου, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ασφαλιστή;
Δεν θα πρέπει να προχωράτε σε επιδιόρθωση οποιασδήποτε ζημίας πριν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από τον ασφαλιστή σας ή χωρίς τη συγκατάθεσή του. Σε περίπτωση που η αποζημίωση θα καταβληθεί από την ασφαλιστική εταιρεία του τρίτου οδηγού, είναι σκόπιμο να ειδοποιήσετε εγκαίρως και την ασφαλιστική εταιρεία αυτού, προκειμένου να επιθεωρήσει τη ζημία και να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά την άσκηση των δικαιωμάτων σας.

Τι κάνω σε περίπτωση που ο υπεύθυνος του ατυχήματος εξαφανιστεί αμέσως μετά το ατύχημα χωρίς να μου δώσει ή να καταγράψω τα στοιχεία του;
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που ο υπεύθυνος του τροχαίου ατυχήματος παραμένει άγνωστο όχημα, τον τρίτο ζημιωθέντα αποζημιώνει το Επικουρικό Κεφάλαιο καταβάλλοντάς του, οπωσδήποτε, αποζημίωση για τις σωματικές βλάβες που υπέστη από το ατύχημα αυτό. Αποζημίωση για υλικές ζημίες καταβάλλεται από το Επικουρικό Κεφάλαιο μόνο στην περίπτωση που οι σωματικές βλάβες που υπέστη ο ζημιωθείς απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη, η οποία διήρκησε τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο. Απαραίτητη, επίσης, προϋπόθεση είναι να έχει επιληφθεί του ατυχήματος αστυνομική αρχή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τη νομολογία, ο υπεύθυνος του ατυχήματος θεωρείται άγνωστο πρόσωπο όταν είναι αντικειμενικά αδύνατη η εξακρίβωση των στοιχείων του με την καταβολή της συνηθισμένης στις συναλλαγές επιμέλειας.

Μπες στο www.anytime.gr & ανακάλυψε το πακέτο ασφάλισης που σου ταιριάζει! 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube