Αυτό είναι το μέλλον στην ασφάλιση οχημάτων

Αυτό είναι το μέλλον στην ασφάλιση οχημάτων

Η μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση από καταβολής του αυτοκινήτου είναι σε εξέλιξη. Και σύντομα θα βιώσουμε τις συνέπειες στην καθημερινότητά μας. Η ασφαλιστική αγορά δεν θα μπορούσε να παραμείνει στάσιμη.

Αλλάζει ο κόσμος. Οι νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η εξέλιξη της τεχνολογίας, το ενδιαφέρον για το περιβάλλον, είναι μερικοί από τους παράγοντες που αλλάζουν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας. Και επηρεάζουν την αυτοκίνηση ως κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ήδη τα αυτοκίνητα και το διαδίκτυο, σε συνδυασμό, παρέχουν δυνατότητες που πριν μερικά χρόνια έμοιαζαν επιστημονική φαντασία. Στο άμεσο μέλλον, η αυτόνομη οδήγηση θα φέρει νέα δεδομένα. Η ασφαλιστική αγορά δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει. Ή, για να το πούμε πιο σωστά, στην περίπτωση εταιρειών όπως η Anytime, για την οποία η καινοτομία είναι στοιχείο του DNA της, η ασφαλιστική αγορά φαίνεται να προηγείται των εξελίξεων. Η εταιρεία που έφερε πρώτη στη ζωή μας την online ασφάλιση, είναι από χθες έτοιμη για το αύριο. Και μας βοηθά να σχηματίσουμε μια εικόνα για την μορφή των πραγμάτων που έρχονται.

Τηλεματική
Η ύπαρξη επαρκών δεδομένων (Big Data) επιτρέπει στην αγορά ασφάλισης αυτοκινήτων τη δημιουργία εξειδικευμένων ασφαλιστικών προγραμμάτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες αλλά και το προφίλ κάθε οδηγού. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η χρήση τέτοιων ασφαλιστικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους των ασφαλίστρων ακόμη και σε ποσοστά υψηλότερα του 25%.

Τα 1ης γενιάς ασφαλιστικά προϊόντα συνδεδεμένα με συσκευές τηλεματικής βασίζονταν σε μια επαναστατική, αλλά πιο περιορισμένη λογική, τύπου PAYD (Pay As You Drive), δηλαδή στη διαμόρφωση μιας τιμολογιακής πολιτικής βασισμένης στη συχνότητα χρήσης του οχήματος με βάση τα διανυθέντα χιλιόμετρα. Πλέον, η τηλεματική έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή. Με τη χρήση των smartphones, οι τηλεματικές συσκευές αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή τους και επιτρέπουν μια πιο ποιοτική αντιμετώπιση και διαφοροποίηση του οδηγού, καταμετρώντας πλέον όχι τη συχνότητα χρήσης του αυτοκινήτου, αλλά την συμπεριφορά του οδηγού. Έτσι δημιουργήθηκαν τα προγράμματα PHYD (Pay How You Drive) δίνοντας έμφαση στην κατανόηση των χαρακτηριστικών οδηγικής συμπεριφοράς κάθε οδηγού, με την συλλογή δεδομένων όπως η ημερομηνία, η ώρα, η τοποθεσία του οχήματος αλλά και πιο πολύπλοκα δεδομένα, όπως η ταχύτητα, η αλλαγή λωρίδας, οι στροφές, η επιτάχυνση και τα απότομα φρεναρίσματα.

Σε αυτή τη λογική, η επανάσταση της τηλεματικής πρόκειται να οδηγήσει στην υλοποίηση της υπόσχεσης των ασφαλιστικών εταιρειών προς το ασφαλιζόμενο κοινό, που δεν είναι άλλη από το να παρέχουν εξατομικευμένες ασφαλιστικές λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις επιθυμίες κάθε οδηγού. Για να το πετύχουν όμως αυτό, είναι απαραίτητο να κατανοήσουν ουσιαστικά τους πελάτες τους, τις ανάγκες, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά τους. Οι συσκευές τηλεματικής δείχνουν τον δρόμο και βοηθούν στη δημιουργία tailor-made προϊόντων. Επιπλέον, η εφαρμογή τους, σύμφωνα με τους αναλυτές και τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα οδηγήσει στην υιοθέτηση καλύτερων οδηγικών συνηθειών από πλευράς των ασφαλισμένων μέσω της οδήγησης εντός των επιτρεπόμενων ορίων ταχύτητας, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Ακόμη θα συμβάλει στη μείωση των ατυχημάτων, οπότε και στη μείωση των ζημιών και του κόστους των αποζημιώσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τέλος, θα οδηγήσει σε μια στενότερη αλληλεπίδραση του πελάτη με την εταιρεία, η οποία θα βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα που θα μπορούν να αξιοποιούνται προς όφελός του.

Η INTERAMERICAN έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα στην αγορά της τηλεματικής και είναι μάλιστα η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα που έχει λανσάρει τέτοια προϊόντα μέσω της Anytime.

Buy the mile
Η καινοτομία των προγραμμάτων Buy The Mile είναι ότι συνδέονται με τα χιλιόμετρα που διανύει το αυτοκίνητο μέσα σε ένα χρόνο. Απευθύνονται σε ανθρώπους που διανύουν περιορισμένο αριθμό χιλιομέτρων. Για τον υπολογισμό των χιλιομέτρων, οι πελάτες χρειάζεται να εγκαταστήσουν μόνιμα μια ειδική συσκευή στο όχημά τους. Η συσκευή έχει ενσωματωμένο GPS (σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης) και καταγράφει τον χρόνο έναρξης και λήξης κάθε διαδρομής, καθώς και στοιχεία γεωγραφικής θέσης που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των χιλιομέτρων.

Σύστημα επιβράβευσης
Ένας καλός οδηγός που είναι προσεκτικός , φρενάρει προοδευτικά, στρίβει ομαλά, δεν αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες,  είναι λογικό να πληρώνει χαμηλότερα ασφάλιστρα σε σύγκριση με έναν απρόσεκτο οδηγό. Ο καθορισμός του ασφαλίστρου με βάση την οδηγική συμπεριφορά του οδηγού, είναι ένας εξαιρετικά διαδεδομένος τρόπος ασφάλισης στο εξωτερικό. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα προσφέρεται από την Anytime, αποκλειστικά για τα μέλη της Τaxibeat.

Με τη χρήση της 5* Driver εφαρμογής, όλοι οι οδηγοί taxi έχουν πρόσβαση στα χαρακτηριστικά που αφορούν την οδηγική τους συμπεριφορά. Έτσι, μπορούν να αποδεικνύουν  ότι οδηγούν με ασφάλεια, εξασφαλίζοντας χαμηλότερα ασφάλιστρα

Ολοκληρωμένες λύσεις
Στόχος των ασφαλιστικών στο άμεσο μέλλον θα είναι να παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις γύρω από την ασφάλιση, προσφέροντας στον πελάτη μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα που θα καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα, πέρα από το κομμάτι της ασφάλισης. Οι λύσεις και οι υπηρεσίες αυτές θα είναι συναφείς με το ασφαλισμένο αντικείμενο αλλά θα αγγίζουν και τομείς γενικότερου ενδιαφέροντος.

Για παράδειγμα, μαζί με την ασφάλιση του αυτοκινήτου του, αξιοποιώντας την προηγμένη και ολοένα εξελισσόμενη τεχνολογία συνδεσιμότητας των αυτοκινήτων,  ο πελάτης θα έχει άμεση πρόσβαση σε ένα σύνολο υπηρεσιών που αφορούν οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό. Ενδεικτικά, θα μπορεί να βρει υπηρεσίες και λύσεις σε τομείς όπως οι παρακάτω: Service και ανταλλακτικά, ΚΤΕΟ, οδική βοήθεια, parking, αντικλεπτικά συστήματα, ενημέρωση για τον καιρό, εφημερεύοντα φαρμακεία, νοσοκομεία, εφαρμογές Uber και car sharing.

Αυτόνομη οδήγηση
Είναι προφανές ότι η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της ασφάλισης με την παραδοσιακή έννοια. Τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα εκτιμάται ότι θα αυξήσουν περαιτέρω την κινητικότητα του ανθρώπινου πληθυσμού καθώς και τον ελεύθερο χρόνο του. Θα μειώσουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος, θα επιτρέψουν την πιο αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας και θα μειώσουν εντυπωσιακά τα τροχαία ατυχήματα.

Τα αυτόνομα οχήματα θα δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον, στο οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν να διαχειριστούν μια σειρά από ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Οι ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν θα είναι σχετικές, κυρίως, με τα νέα ρίσκα προς ασφάλιση, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που θα δημιουργηθούν, τη διευρυμένη χρήση της τηλεματικής. Οι προκλήσεις θα αφορούν κυρίως στη μείωση του ρίσκου ως συνέπεια της μείωσης των ατυχημάτων και στη μεταβολή που αυτή θα επιφέρει στο βασικό επιχειρηματικό μοντέλο των ασφαλιστικών εταιρειών. Θα πρέπει να απαντηθούν πρακτικά και ηθικά διλήμματα που σχετίζονται με την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Αναμένεται επίσης η είσοδος στην αγορά της ασφάλιση νέων εταιρειών από την αυτοκινητοβιομηχανία και την τεχνολογία, που θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά.

Κάποιες εταιρείες είναι ήδη μπροστά στις νέες προκλήσεις. Η INTERAMERICAN έκανε ένα γενναίο βήμα προς το μέλλον ασφαλίζοντας τα αυτοκινούμενα οχήματα του πιλοτικού προγράμματος “CityMobil2” στα Τρίκαλα.

Η θεσσαλική πόλη ήταν μία από τις πέντε στην Ευρώπη που είχαν έχουν επιλεγεί για τη φιλοξενία της πιλοτικής κυκλοφορίας των αυτόνομα κινούμενων λεωφορείων, αναλαμβάνοντας την παγκόσμια πρωτοτυπία των δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας σε αστικό περιβάλλον.

Η INTERAMERICAN παρείχε δωρεάν, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την υποστήριξη της καινοτομίας και την απόλυτη ψηφιοποίηση του επιχειρησιακού μοντέλου που ακολουθεί, την ασφάλιση αστικής ευθύνης των αυτοκινούμενων οχημάτων και την κάλυψη με Οδική Βοήθεια.


Μπες στο www.anytime.gr & ανακάλυψε το πακέτο ασφάλισης που σου ταιριάζει! 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube