Ουδείς αναντικατάστατος (;)

Ουδείς αναντικατάστατος (;)

Ας μην χύνουμε δάκρυα πάνω από την παραίτηση Montezemolo. Οι κύκλοι στη ζωή και τις business είναι για να κλείνουν. Αρκεί ο επόμενος να είναι καλύτερος!

Η ρήση γνωστή και επί της ουσίας απόλυτα αληθινή. Η παράφρασή της είναι πως «τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους» αλλά ας μην το κάνουμε τόσο μακάβριο… Άλλωστε –για πολλούς– μακάβρια είναι η αποχώρηση του Montezemolo από τα πηδάλια της Ferrari.

Και αυτό διότι ο πολύς κ. Luca είχε συνδέσει την παρουσία του στο Μαρανέλο όχι μόνο με το οικονομικό νοικοκύρεμα και εν συνεχεία με την μεγάλη κερδοφορία της εταιρίας, αλλά και με την κατάκτηση τίτλων στη Formula1. Kάτι που για τους φανατικούς της μάρκας μετρά πολύ περισσότερο από τους ισολογισμούς και το πορτοφόλι των μετόχων.

Στο θυμικό αυτών των φανατικών λοιπόν πάτησε και ο Sergio Marchionne, το big boss της Fiat Chrysler Automobiles, όταν μια μέρα πριν την «οικειοθελή» αποχώρηση του Montezemolo αναφέρθηκε στη στείρα αγωνιστική 6ετία της Scuderia. Φρόντισε δε έντεχνα να σπείρει ακόμη περισσότερη θύελλα όταν είπε πως η Ferrari έχει τους καλύτερους οδηγούς (δύο παγκόσμιους πρωταθλητές), εξαίρετους μηχανικούς και τις πληρέστερες εγκαταστάσεις και παρόλα αυτά έχει να δει χαρά έξι χρόνια…

Άκρως μακιαβελική τοποθέτηση ομολογουμένως που δεν άφηνε περιθώριo αντίδρασης στον Luca πλην την αποχώρησης. Το θέμα είναι γιατί ο Montezemolo χάλαγε τη συνταγή του Marchionne και ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

Για όσους χύνουν δάκρυα πάνω από την παραίτηση του Luca να πούμε καταρχήν πως ουδείς αναντικατάστατος, αλλά να δούμε πρώτα ποιο είναι το σχέδιο για τη Ferrari. Διότι αν οι στόχοι είναι οι ίδιοι και αυτό που δεν οδηγούσε στην επίτευξή τους ήταν η παρουσία του Montezemolo, τότε αμφιβάλλουμε αν ο Marchionne θα τους πετύχει.

Μήπως όμως οι στόχοι είναι διαφορετικοί; Mήπως ο Marchionne έχει υποσχεθεί στους μετόχους ότι θα κάνει τη Ferrari μια μάρκα που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στο γερμανικό ανταγωνισμό και ξαφνικά δούμε Ferrari SUV, Ferrari δίλιτρη και πάει λέγοντας;

Διότι, κακά τα ψέματα, ύστερα από το επί της ουσίας λουκέτο στη Lancia, την υποβάθμιση της Fiat σε κατασκευαστή πολλών διαφορετικών εκδόσεων του 500 και την καταδίκη της Alfa Romeo να ζει με δύο τρία μοντέλα (η 4C εξαιρετική αλλά δεν παράγει κέρδη, μόνον ίματζ), ποιος θα φέρει τα λεφτά;

Ο Montezemolo έφτιαξε μια Ferrari που έφερνε χρήμα στο ταμείο, ψηφίστηκε ως το πιο αναγνωρίσιμο brand στον κόσμο στο χώρο του αυτοκινήτου και πατώντας πάνω σε αυτά ήταν και ολίγον (έως πολύ) ανεξάρτητος. Αυτό το τελευταίο δεν άρεσε στον Marchionne  κυρίως διότι δεν μπορούσε  να ελέγξει στο one man show που θέλει να παίζει. Επιπλέον είναι σίγουρο πως ο Luca, ως γνήσιο παιδί του Enzo,  δεν θα δεχόταν εύκολα να υπογράψει για παράδειγμα για μια Ferrari αντί-Cayenne.

Ναι, ουδείς αναντικατάστατος. Αλλά πρέπει να δούμε αν ο κύριος με το πουλοβεράκι θα μπορέσει να σηκώσει την κληρονομία του κυρίου με τα σινιέ κοστούμια. Διότι αυτό το look με το πουλοβεράκι δεν είναι Ferrari, ρε γαμώτο. Άσε που ο  Alonso άλλη γλώσσα μιλούσε με τον Luca και άλλη θα κληθεί να μιλά με τον Marchionne…

Έχουμε να δούμε ωραία έργα!

Υ.Γ. Είναι σίγουρο πως ο Montezemolo δεν θα μείνει πολύ καιρό χωρίς γραφείο, οπότε κάτι θα περισσέψει για τα γεράματά του από τα 27 εκατ. ευρώ που θα πάρει μόλις εγκαταλείψει το γραφείο του στη Ferrari, στις 13 Οκτωβρίου.

Aν οι στόχοι είναι οι ίδιοι και αυτό που δεν οδηγούσε στην επίτευξή τους ήταν η παρουσία του Montezemolo, τότε αμφιβάλλουμε αν ο Marchionne θα τους πετύχει!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube