Ντροπή!

Ντροπή!

Ποιο είναι αλήθεια το μήνυμα που περνά στον μέσο οδηγό με τη μείωση κατά 50% των προστίμων για παραβάσεις του ΚΟΚ;

Ίσως να ακούγεται ως υπερβολή η λέξη «ντροπή», αλλά μόνον έτσι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει στο 50% το πρόστιμο για τις παραβάσεις του ΚΟΚ.
 
Και λέμε ντροπή, διότι σε μια εποχή που τείνει να φορολογηθεί ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε, δεν μπορεί να επικαλείσαι την οικονομική συγκυρία για να μειώσεις τα πρόστιμα σε κάτι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο άπτεται της ανθρώπινης ζωής. 
 
Όταν εσύ ο ίδιος (το κράτος δηλαδή) δημοσιοποιεί στοιχεία για αύξηση (ή τουλάχιστον «μη μείωση») των τροχαίων ατυχημάτων, όταν εσύ ο ίδιος παραδέχεσαι ότι τα μισά και πλέον αυτοκίνητα κυκλοφορούν ανασφάλιστα, όταν εσύ λες πως το σύστημα χορήγησης αδειών οδήγησης είναι διάτρητο και άλλα πολλά, δεν γίνεται τον παραβάτη όλων των παραπάνω να τον «πριμοδοτείς» μειώνοντας την ποινή του. 
 
Ναι, ξέρουμε πολύ καλά πως το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχουν πρόστιμα διότι ουδείς θα ήταν παραβάτης. Όμως αυτό δεν γίνεται σε κανένα μήκος ή πλάτος του πλανήτη πόσω μάλλον στη χώρα του «έλα μωρέ τώρα».
 
Και δεν μιλάμε για παραβάσεις όπως η παράνομη στάθμευση ή του κυκλοφορώ με το πίσω φανάρι σπασμένο. 
Μίλαμε για παραβάσεις όπως η χρήση ζώνης ή κράνους, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η χρήση κινητού, η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση του «STOP» και άλλες πολλές, τις επιπτώσεις των οποίων μπορούμε να δούμε καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία  των εφημερευόντων νοσοκομείων και στις οικογένειες που θρηνούν αθώα θύματα ή ακόμη νέα παιδιά σε αναπηρικά καροτσάκια. 
 
Με λίγα λόγια και με δεδομένο πως η οδηγική παιδεία ποτέ δεν θα φτάσει στο σημείο εκείνο που να μην χρειάζεται τροχονόμος, το πρόστιμο, ο «μπαμπούλας» λειτουργεί - μας αρέσει ή όχι- και προληπτικά και κατασταλτικά
 
Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα που περνάς ως κράτος με την κίνησή σου αυτή στον μέσο οδηγό: Ότι η παραβατικότητα σηκώνει εκπτώσεις, ότι η αντικοινωνική συμπεριφιφορά κοστολογείται στο μισό (και αν πληρώσεις έγκαιρα στο 1/4) και ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει και τόσο μεγάλη αξία.
 
Ναι, δεν είμαστε υπέρ του τροχονόμου που κρύβεται πίσω από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο με το ραντάρ στο χέρι για να σε γράψει επειδή πήγαινες με 80 km/h αντί των 30 km/h που γράφει η ξεχασμένη πινακίδα κάπου πίσω από κάτι φυλωσιές. 
Είμαστε όμως υπέρ μιας διάταξης που πρέπει να αφαιρεί άπαξ δια παντός την άδεια οδήγησης αυτού που οδηγεί σε κατάσταση μέθης, εκείνου που παραβιάζει το κόκκινο και το «STOP», είμαστε υπέρ της αυστηρής τιμωρίας εκείνου που οδηγεί και στέλνει μηνύματα στο κινητό του ή χαζεύει στο facebook. 
 
Δεν μπορώ να πω με ποια λογική ακριβώς αποφασίστηκε αυτή η μείωση. 
Μπορώ όμως να είμαι σχεδόν βέβαιος ποια θα είναι τα αποτελέσματά της... 
Γι' αυτό λοιπόν... ντροπή! 
Δεν μπορώ να πω με ποια λογική ακριβώς αποφασίστηκε αυτή η μείωση κατά 50% των προστίμων για παραβάσεις του ΚΟΚ.
Μπορώ όμως να είμαι σχεδόν βέβαιος ποια θα είναι τα αποτελέσματά της...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube